Ziua când zeița a ieșit din mare

venus - 8 aprilie, ziua când zeița a ieșit din mare

8 aprilie, ziua când zeița a ieșit din mare. Venus din Milo este una dintre cele mai cunoscute opere de sculptură grecească antică.

Ziua când zeița a ieșit din mare. Inițial a fost atribuită sculptorului Praxiteles, dar, după o inscripție care se afla pe soclu, se crede că statuia este opera lui Alexandros din Antiohia. Creată cândva între anii 130 și 100 î.Hr., statuia o reprezintă pe Afrodita, zeița greacă a iubirii și frumuseții; cu toate acestea, unii cercetători susțin că este vorba de zeița mării Amfitrite, venerată pe Milos.  Este o sculptură din marmură, puțin mai mare decât mărimea naturală, având o înălțime de 203 cm. O parte a unui braț și soclul original au fost pierdute în urma descoperirii sale. 

Venus din Milo a fost descoperită la 8 aprilie 1820 de către un țăran pe nume Yorgos Kentrotas, în interiorul unei nișe îngropate în ruinele orașului antic Milos, actualul sat Trypiti, de pe insula Milos (de asemenea, Melos sau Milo) din Marea Egee, care făcea parte pe atunci din Imperiul Otoman.

Este una dintre atracțiile principale, alături de Mona Lisa, ale Muzeului Luvru din Paris. La sosirea la Luvru, statuia a fost reasamblată, dar fragmentele de mână și braț stâng au fost inițial considerate ca fiind o restaurare ulterioară, din cauza manoperei mai rudimentare. În prezent, se acceptă faptul că mâna stângă care ține mărul și brațul stâng sunt, de fapt, originale ale statuii, dar nu au fost atât de bine finisate ca restul, deoarece s-ar fi aflat oarecum deasupra nivelului vizibil și ar fi fost greu de văzut. Aceasta era o practică standard pentru mulți sculptori din epocă – părțile mai puțin vizibile ale statuilor nu erau adesea atât de bine finisate, deoarece, de obicei, ar fi fost invizibile pentru un observator obișnuit. Sculpturile și statuile din această epocă erau, în mod normal, sculptate din mai multe blocuri de piatră și asamblate cu grijă. S-a constatat că Venus din Milo a fost sculptată din cel puțin șase sau șapte blocuri de marmură pariană: un bloc pentru trunchiul gol, unul pentru picioarele drapate, câte unul pentru fiecare braț, un alt bloc mic pentru piciorul stâng și un bloc pentru soclul inscripționat.

În toamna anului 1939, Venus a fost împachetată pentru a fi mutată de la Luvru, în așteptarea izbucnirii războiului. Camioanele de decor de la Comédie-Française au transportat capodoperele de la Louvre în locuri mai sigure din mediul rural. În timpul anilor celui de-al Doilea Război Mondial, statuia a fost adăpostită în siguranță în Château de Valençay, alături de Victoria înaripată din Samotracia și de Sclavii lui Michelangelo.