Shopping de pe AliExpress – cât de mare este riscul de infecție cu coronavirus?

4
AliExpress

Potrivit datelor internaționale, cel puțin 150 milioane de persoane din toată lumea cumpără anual produse chinezești prin intermediul AliExpress, iar românii nu sunt o excepție.

Este de înțeles, astfel, în noul context al epidemiei de coronavirus, ca multă lume care a comandat, pe AliExpress, produse din China să își pună întrebări privind siguranța acestora. Instituția abilitată cu siguranța pacienților din România – Institutul Național de Sănătate Publică (INSP)- a emis un set de măsuri pentru persoanele care primesc colete din China în această perioadă. Potrivit specialiștilor în sănătate publică, 2019 nCoV (noul coronavirus) este o nouă tulpină de coronavirus, înrudit genetic cu celelalte coronavirusuri cunoscute (de ex. SARS). Deocamdată nu există un vaccin împotriva coronavirusurilor, prin urmare măsurile de prevenire a infecţiei sunt esenţiale.

În prezent, există informaţii limitate privind modalitatea de transmitere și rezistenţa în mediu a acestui virus. Se presupune că virusul se transmite predominant prin picături de secreţii respiratorii (în cursul strănutului, tusei).

”Deși s-a observat faptul că acest virus necesită un contact strâns pentru transmiterea interumană, nu este exclusă posibilitatea transmiterii și prin contact cu suprafeţe /obiecte care au fost contaminate cu secreţii respiratorii provenite de la o persoană infectată. Totuși, având în vedere rezistenţa redusă a coronavirusurilor în mediu, ele fiind virusuri fragile, se presupune că, și în cazul noului coronavirus, este puţin probabilă transmiterea prin intermediul coletelor internaţionale (via avion sau pe cale navală), ţinând cont de timpul lung de procesare și transport”, explică specialiștii.

Cu toate că riscul infecţiei cu noul coronavirus în urma contactului cu un colet venit din China prin AliExpress este extrem de redus, luarea de măsuri de protecţie personală este binevenită.

În acest sens, sunt eficiente măsurile de igienă obișnuite, care constau în:

– Curăţarea suprafeţei obiectului/obiectelor cu dezinfectanţi uzuali (pe bază de alcool etilic 70% sau clor);

– Spălarea IMEDIATĂ a mâinilor cu apă și săpun după manipularea obiectelor presupus a fi contaminate.

4 thoughts on “Shopping de pe AliExpress – cât de mare este riscul de infecție cu coronavirus?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *