Guernica. Un simbol anti- război

Guernica

„Guernica” este văzut ca un puternic simbol, avertizând umanitatea împotriva suferinței și devastării pe scară largă pe care o aduce războiul.

Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno Maria de los Remedios Cipriano de la Santisima Trinidad Ruiz Picasso, cunoscut ca Pablo Picasso, este unul dintre cei mai mari și mai influenți artiști ai secolului XX, inițiatorul cubismului, curent care a revoluționat arta plastică modernă.

Pablo Picasso a creat „Guernica” pentru a reda suferința orașului basc cu același nume, în urma bombardamentului avioanelor germane și italiene din 26 aprilie 1937, în timpul războiului civil din Spania.  Opera, veritabil manifest politic al pictorului, este văzută ca un puternic simbol, avertizând umanitatea împotriva suferinței și devastării pe scară largă pe care o aduce războiul. Cea mai importantă pictură a lui Picasso,  a rămas relevantă ca operă de artă, dar și ca simbol al protestului și a păstrat vie amintirea coșmarului orașului basc.

„Nu, voi ați făcut-o”.

În timp ce Picasso locuia în Paris, ocupat de naziști în timpul celui de-al doilea război mondial, un ofițer german l-a întrebat, după ce a văzut o fotografie cu „Guernica” în apartamentul său: „Dumneavoastră ați făcut asta?” Picasso a răspuns: „Nu, voi ați făcut-o”.

Tabloul a fost comandat. La vremea respectivă, guvernul republican spaniol îl invitase pe Picasso să realizeze o operă care să fie expusă la Pavilionul Spaniei de la  Expoziția Universală de la Paris, ce urma să aibă loc în vara anului 1937. Artistul nu a fost martor la atrocitățile bombardamentului asupra orașului basc, dar a fost profund emoționat de articolul „Tragedia de la Guernica: Un oraș distrus în atacul aerian” scris de jurnalistul britanic George Steer pentru The Times.

A fost atât de afectat de articolul lui Steer, încât decide că acest bombardament va fi subiectul operei sale pentru pavilionul Spaniei. A început să lucreze la tablou la 1 mai 1937, cu aproximativ trei săptămâni înainte de deschiderea oficială a expoziției și nu a fost finalizată până la începutul lunii iunie, la aproximativ două săptămâni de la deschiderea pavilionului.

„Guernica” arată tragediile războiului și suferințele pe care le provoacă indivizilor, în special civililor nevinovați.  Tabloul a căpătat un statut monumental, devenind o amintire perpetuă a tragediilor războiului, un simbol anti-război și o întruchipare a păcii.  „Guernica” a fost prezentată în întreaga lume într-un scurt turneu, devenind celebru și apreciat pe scară largă.