Ce vor „să spună” pisicile?

0

Ele au aproape 300 de expresii faciale, inclusiv o „față de joacă” pe care o împart cu oamenii

Cercetătorii au consemnat sute de expresii faciale ale pisicilor, descoperind că acestea nu sunt chiar atât de distante pe cât se credea până acum. Ele pot folosi sute de expresii faciale pentru a comunica, relevă un nou studiu. Pe parcursul unui an, cercetătorii au înregistrat un total de 276 de expresii faciale distincte folosite de o colonie de 50 de pisici care locuiau într-o cafenea pentru pisici din Los Angeles. Fețele felinelor variau de la jucăuș la agresiv și tot ce se afla între acestea, potrivit studiului, publicat în revista Behavioural Processes.  Acesta este unul dintre primele studii care analizează în profunzime modalitățile de comunicare ale felinelor, dincolo de evidentele tors și mieunat. Expresiile faciale la câini, cimpanzei și oameni au fost bine studiate, dezvăluind că oamenii au 44 de expresii faciale, câinii au 27 și cimpanzeii au un număr impresionant de 357. Dar au existat puține cercetări privind expresivitatea pisicilor. „Literatura de specialitate este atât de puțină, iar multe studii se concentrează doar pe legătura dintre pisici și oameni pe parcursul a 10.000 de ani de domesticire”, a declarat coautorul studiului, Brittany Florkiewicz, profesor asistent de psihologie la Lyon College din Arkansas. „La cafeneaua pisicilor, am putut documenta interacțiunile spontane dintre pisici și am înregistrat expresiile lor faciale”.

Potrivit studiului, fiecare expresie individuală a combinat aproximativ patru din 26 de mișcări faciale unice, inclusiv deschiderea gurii pupilele dilatate sau contractate, clipitul, colțurile curbate ale gurii, lingerea nasului și diferite poziții ale urechilor.

În cadrul unei interacțiuni, cercetătorii au observat că o pereche de pisicuțe a trecut rapid de la jovialitate la confruntare, una dintre ele ghemuindu-se brusc și șuierând la unul dintre colegii patrupezi înainte de a fugi. „A fost surprinzător să îi văd cum se băteau în joacă, iar apoi lucrurile au degenerat într-o întâlnire agresivă”, a spus Florkiewicz. „Se poate observa o schimbare în expresiile lor faciale. La început, ochii uneia dintre pisici erau mai relaxați, iar urechile și mustățile erau împinse în față, o mișcare pentru a se apropia de cealaltă pisică. Dar apoi lucrurile au devenit urâte, iar aceasta și-a mutat urechile și mustățile înapoi – comportamentul ei s-a schimbat destul de repede.”

După ce au analizat înregistrările, cercetătorii au ajuns la concluzia că mai multe expresii ale felinelor erau prietenoase (45%) decât agresive (37%). Alte 18% au fost ambigue sau s-au încadrat în ambele categorii, potrivit studiului.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că multe dintre fețe, inclusiv ceea ce ei au numit „o față de joc comună” – exprimată cu colțurile gurii trase înapoi și maxilarul căzut pentru a forma un râs – erau similare la mai multe specii, inclusiv la oameni, câini și maimuțe.

Vor fi necesare mai multe cercetări pentru a ști exact ce își „spuneau” pisicile între ele. Dar cercetătorii rămân încrezători că studiul va ajuta la clarificarea miriadelor de expresii afișate de o specie care este adesea numită distantă, potrivit comunicatului.

„Sperăm că adăposturile de animale și societățile de protecție a animalelor pot folosi cercetarea noastră pentru a ajuta la o mai bună evaluare a pisicilor aflate în grija lor”, a declarat Florkiewicz.

sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *