Ce aromă are brânza care „ascultă” hip-hop?

studiu- branza hip-hop are gust diferit

Oamenii au început să facă brânză cu șapte milenii în urmă: suficient timp pentru a dezvolta o varietate enormă de texturi, arome și gusturi și, cu siguranță, mai mult decât necesar pentru a fi creativi în vederea generării unei varietăți și mai mari.

Iată că acum a sosit timpul pentru a descoperi potențialul muzicii ca agent de aromatizare! „Expunerea brânzei la muzică non-stop ar putea să-i dea mai multă aromă, iar hip- hop-ul ar putea fi mai bun decât Mozart”, au declarat Denis Balibouse și Cecile Mantovani, citând rezultatele studiului Cheese in Sound, un studiu recent al fabricantului de brânzeturi  elvețian Bert Wampfler și cercetători de la Universitatea de Arte din Berna.

Nouă roți de brânză Emmental cântărind fiecare câte 10 kilograme au fost așezate în cutii de lemn în septembrie 2018 pentru a testa impactul muzicii asupra gustului și aromelor. Brânza hip- hop „a ascultat” A Tribe Called Quest’s –  Jazz (We’ve Got), brânza clasică s-a delectat cu Flautul Fermecat de W.A.Mozart, iar brânza rock „a auzit”  Stairway To Heaven – Led Zeppelin.

Trei alte roți au auzit frecvențe sonice simple, medii și înalte, iar o singură brânză de control nu a auzit nimic. Dar poate ”auzit” este cuvântul greșit: fiecare brânză maturată a primit muzica nu prin difuzoare, ci prin mini-transmițătoare care au condus sunetele direct în interior.

Un juriu de specialiști în domeniul culinar au efectuat un test de degustare „în orb” a tuturor brânzeturilor și a constatat că, într-adevăr, mostrele de brânză au arome diferite. Potrivit comunicatului de presă al proiectului, o ”analiză a consensului senzorial efectuată de tehnologi alimentari de la Universitatea de Științe Aplicate din Zurich” a concluzionat că ”brânzeturile expuse la muzică aveau o aromă în general ușor diferită în comparație cu proba de control” și că ”brânza expusă la muzica hip- hop a prezentat un miros mai puternic, precum și un gust mai pregnant și mai fructal decât celelalte calupuri de brânză”.