Cât (mai) costă o rezervație naturală?

rezervație naturală

O comunitate din Scoția a finalizat una dintre cele mai mari achiziții de terenuri din țară și transformă acum proprietatea într-o rezervație naturală.

Sub egida organizației de caritate Langholm Initiative (LI), comunitatea a strâns 3,8 milioane de lire sterline pentru a cumpăra 5.200 de acri de teren de la ducele de Buccleuch. Vânzarea, convenită în octombrie 2020, a fost finalizată la sfârșitul lunii martie 2021. Achiziția a fost precedată de o campanie de strângere de fonduri de șase luni care și-a atins obiectivul cu două zile înainte de termenul convenit.

„Am avut la dispoziție timp din martie până în octombrie să strângem milioane de lire sterline, la începutul unei pandemii globale, pentru un proiect care nu mai fusese făcut până acum”, a declarat Kevin Cumming, membru al consiliului de administrație al LI. Dar, în condițiile în care oamenii și-au reevaluat relația cu natura în timpul carantinei și al izolării, Langholm Initiative a captat imaginația colectivă. Donațiile au început să curgă.

„A existat o dorință clară ca acest lucru să reușească”, a spus Cumming. „Faptul că peste 4.000 de persoane din întreaga lume au donat la un crowdfuning este destul de umilitor. Este o realizare incredibilă”. Margaret Pool, președinte Langholm Initiative, a adăugat: „Împreună am realizat ceva care odată părea imposibil. O nouă eră începe pentru acest pământ special.” Odată cu finalizarea vânzării, vor începe lucrările de transformare a domeniului Langholm Moor în Rezervația naturală Tarras Valley.

Vor fi restaurate turbăriile și pădurile vechi, vor fi înființate păduri indigene și va fi creat un refugiu pentru fauna sălbatică, printre care se numără și păsările de pradă cele mai persecutate din Marea Britanie. Planurile de regenerare a comunității includ noi oportunități de turism bazat pe natură. Potrivit unor estimări, Scoția are cea mai inegală proprietate funciară dintre toate țările din lumea occidentală. Achizițiile comunitare fac parte dintr-un efort reînnoit de a face terenul mai echitabil.  

Langholm Initiative spune că dorește să evidențieze modul în care proprietatea comunitară poate fi un catalizator pentru regenerare, având în centrul acesteia mediul înconjurător. Speră că succesul său va inspira și alte comunități din Scoția și din Regatul Unit să treacă mai multe terenuri în proprietate colectivă.