Avantajele unui sol bogat în….antibiotice

sol bogat în antibiotice- Irlanda de Nord

Photocredit: www.smithsonianmag.com

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, bacteriile rezistente la antibiotice ar putea ucide până la 1,3 milioane de persoane numai în Europa până în 2050.

Grupul de Medicină Tradițională, o colaborare între oamenii de știință de la Universitatea Swansea și cercetătorii din Brazilia și Irlanda, a descoperit o specie producătoare de antibiotice în solul irlandez, considerând astfel că a identificat noi varietăți de antibiotice care ar putea ajuta la salvarea vieților.

Căutarea de noi antibiotice pentru prevenirea rezistenței antimicrobienei-a determinat pe cercetători să exploreze potențiale noi surse, inclusiv medicamente populare, concentrându-se pe medii în care pot fi găsiți „producători” naturali de antibiotic,  precum bacteria  Streptomyces sp. CJ13.

În regiunea West Fermanagh, Irlanda de Nord, o zonă cu peșteri, pajiști alcaline și mlaștini, locuită anterior de popoare neolitice și druizi, Grupul de Medicină Tradițională a descoperit că solul folosit în medicina populară irlandeză antică conține mai multe specii de organisme producătoare de antibiotice. Conform tradiției irlandeze, o cantitate mică de sol era înfășurată în pânză de bumbac și folosită pentru a vindeca multe afecțiuni, inclusiv dureri de dinți, gât și infecții la gât.

Dr. Gerry Quinn, rezident în Boho, comitatul Fermanagh, și membru al echipei de cercetare, știa de folclorul referitor la solul vindecător al zonei de mulți ani, iar cercetările ulterioare ale echipei au descoperit o tulpină de bacterii necunoscută anterior în sol, care este eficientă împotriva a patru dintre primele șase superbacterii rezistente la antibiotice, inclusiv MRSA. Din cauza unor sensibilități religioase, pentru acest studiu, echipa și-a mutat cercetările într-o altă zonă calcaroasă din West Fermanagh, care a păstrat natura alcalină esențială a pajiștilor, oferind, în același timp, o legătură cu medicina populară tradițională. În această nouă locație, cercetătorii au descoperit că solul oferă o gamă și mai largă de activitate antimicrobiană decât cea precedentă.

„Faptul că medicina tradițională este încorporată în multe povești populare locale ne-a determinat să credem că există o bună posibilitate de a găsi organisme  producătoare de antibiotice în alte locații din aceste dealuri calcaroase”, a declarat dr. Paul Facey, unul dintre cercetătorii principali de la Universitatea Swansea. În testele efectuate s-a demonstrat că bacteria identificată în solul irlandez,  Streptomyces sp. CJ13,  inhibă creșterea organismelor multi-rezistente, inclusiv Pseudomonas aeruginosa gram-negativă, un agent patogen  comun asociat cu infecții pulmonare cronice la pacienții cu fibroză chistică; MRSA; bacterii anaerobe, de obicei găsite în răni profunde, care provoacă infecții grave și candida, adesea trecută cu vederea în infecțiile bacteriene mixte. Cercetătorii spun că încă nu au identificat chimic compușii responsabili pentru activitatea antibioticelor, dar că analiza preliminară indică existența unor similitudini genetice cu alte gene cunoscute de producere a antibioticelor, crescând posibilitatea ca acestea să fie noi varietăți de antibiotice.