Advantage Hers: Caroline Wozniacki, în sprijinul femeilor cu boli inflamatorii cronice

Caroline Wozniacki

Câștigătoarea de mare șlem Caroline Wozniacki a fost diagnosticată cu artrită reumatoidă în 2018, în timp ce juca încă tenis la nivel profesional.

UCB, o companie biofarmaceutică globală, a încheiat un parteneriat cu campioana de talie mondială la tenis, Caroline Wozniacki, pentru a lansa Advantage Hers, o nouă inițiativă medicală globală majoră. Campania va crește nivelul de sensibilizare privind nevoile neîndeplinite a milioane de femei din întreaga lume care trăiesc cu boli inflamatorii cronice, cum ar fi artrita reumatoidă, spondiloartrita axială, artrita psoriazică și psoriazisul, și va furniza informații și susținere pentru a le încuraja să își asume roluri mai active în îngrijirea proprie.

„Cunosc din experiență dificultățile vieții de zi cu zi cu o boală cronică, cum este artrita reumatoidă, precum și întârzierile care pot exista, ce împiedică primirea unui diagnostic prompt și precis. De aceea mă bucur așa de mult să fac parte din Advantage Hers”, a declarat Caroline Wozniacki. „Prin această nouă campanie de sensibilizare și încurajare, doresc să stabilesc legături cu cât mai multe femei cu boli inflamatorii cronice din întreaga lume, pentru a inspira și a încuraja alte femei ca mine și a le oferi cât de multă susținere și cât de multe informații este posibil. Împreună, ne putem susține reciproc, astfel încât să obținem un avantaj asupra afecțiunii noastre – o victorie mică pe rând.”

Bolile inflamatorii cronice, cum ar fi artrita reumatoidă, spondiloartrita axială, artrita psoriazică și psoriazisul, afectează mai mult de 180 de milioane de oameni din întreaga lume, dintre care aproximativ jumătate sunt femei.Aceste afecțiuni cronice pot pune presiuni fizice și emoționale substanțiale asupra persoanelor care trăiesc cu ele. Simptomele pot varia, însă includ durere cronică, oboseală constantă, complicații gastrointestinale și infecții frecvente, precum și poveri emoționale, cum ar fi depresia sau anxietatea, și comorbidități precum diabetul și bolile cardiace. 

Campania Advantage Hers este susținută de o necesitate de a îmbunătăți standardul de îngrijiri pentru femeile care au aceste boli inflamatorii cronice și de nevoia de a le echipa cu instrumentele care să le ajute să devină susținătoarele propriei îngrijiri. Femeile cu aceste afecțiuni întâmpină provocări unice și disparități de gen, care trebuie adresate, inclusiv diagnostice întârziate pentru anumite afecțiuni ale femeilor, poveri fizice și mintale crescute comparativ cu bărbații care suferă de aceleași boli și preocupări neadresate cu privire la planificarea familială și la sarcină. 

Ca parte a programului, Caroline va partaja experiența sa legată de artrita reumatoidă pe toate canalele sale de socializare și va încuraja alte persoane să participe la conversație folosind #AdvantageHers. De asemenea, intenționează să își facă apariția la evenimente importante, pentru a-și împărtăși povestea și a crește nivelul de sensibilizare privind nevoile neîndeplinite ale femeilor cu aceste boli inflamatorii cronice.

Pentru a vă implica, urmăriți călătoria Carolinei pe canalele sale de socializare (Instagram: @carowozniacki; Twitter: @CaroWozniacki; Facebook: Caroline Wozniacki), folosind #AdvantageHers. Mai multe informații și resurse privind viața cu aceste boli inflamatorii cronice pot fi găsite la  https://www.ucb.com/advantage-hers/en.

Despre bolile inflamatorii cronice

Inflamația cronică este o inflamație pe termen lung – în care sistemul imunitar recunoaște și îndepărtează stimulii dăunători – care durează undeva între câteva luni și ani de zile. Boala inflamatorie cronică reprezintă o descriere cu acoperire largă și evolutivă pentru afecțiunile asociate cu inflamația cronică. UCB se axează în special pe artrita reumatoidă, spondiloartrita axială, artrita psoriazică și psoriazis.

•        Artrita reumatoidă cauzează durere și rigiditate la nivelul articulațiilor; 

•        Spondiloartrita axială (inclusiv spondilita anchilozantă și spondiloartrita axială non-radiologică) cauzează umflarea articulațiilor sacroiliace sau a coloanei vertebrale, care poate duce la durere și rigiditate lombară; 

•        Artrita psoriazică cauzează umflare, durere, oboseală și rigiditate articulară; 

•        Psoriazisul cauzează pete reliefate, roșii, scuamoase la nivelul pielii. 

Aceste boli au o prevalență ridicată în Occident, în special la femei, și pot duce la afectarea permanentă a articulațiilor, la afectare funcțională și la un risc crescut de depresie și anxietate.

O dimensiune deseori ignorată a acestor boli inflamatorii cronice este reprezentată de provocările unice și inegalitățile de gen pe care femeile cu aceste afecțiuni le înfruntă. De exemplu, unele femei întâmpină întârzieri mai lungi decât bărbații până la primirea unui diagnostic precis în unele dintre aceste afecțiuni, ceea ce poate afecta rezultatul bolii. Diferite boli inflamatorii cronice pot face, de asemenea, ca femeile să manifeste dureri, oboseală, pierderea funcționării și stres mai intense decât în cazul bărbaților care suferă de aceste afecțiuni. În plus, femeile care trăiesc cu aceste boli inflamatorii cronice pot avea lacune în cunoștințe și preocupări medicale neadresate, cum ar fi cele legate de planificarea familială, și este posibil să nu se simtă îndreptățite să adreseze întrebările corecte medicului lor.

Despre Caroline Wozniacki

Caroline Wozniacki este o fostă jucătoare profesionistă de tenis, în vârstă de 30 de ani, din Danemarca, care s-a născut într-o familie de atleți; tatăl său – și antrenorul de tenis – este fost fotbalist care a jucat în Polonia și Danemarca, iar mama sa este fost membru al echipei naționale de volei a Poloniei. Caroline a început să joace tenis la vârsta de nouă ani și cariera sa profesională s-a lansat la vârsta de 15 ani, când s-a alăturat turneului Asociației de Tenis Feminin (WTA), la un an după ce a ajuns în finala de simplu pentru juniori la Australian Open. 

Caroline se afla la apogeul carierei sale în tenis în anul 2018, când a fost diagnosticată cu artrită reumatoidă. A fost campioană de mare șlem și numărul unu mondial pe teren, iar acum își asumă titlul de reprezentant al pacienților – comunicând lumii întregi călătoria sa personală legată de artrita reumatoidă. Retrasă din cariera sa din tenis în ianuarie 2020, Caroline intenționează să se concentreze asupra altor lucruri, inclusiv avansarea studiilor, susținerea femeilor care trăiesc cu boli inflamatorii cronice, cum ar fi artrita reumatoidă, spondiloartrita axială, artrita psoriazică și psoriazisul, și are în vedere întemeierea unei familii.