Abordarea dezinformării: cinci moduri în care societatea poate combate teoriile conspirației

teoria conspirației

Trăim în „Epoca de Aur a dezinformării”, nu mai este niciun dubiu.  În această epocă, regină este teoria conspirației, care are milioane de adepți în toată lumea. 

Ce ar trebui să faci atunci când te confrunți cu teoriile conspirației (sau cu fanii acesteia)?

Creșterea raportată a numărului de oameni care cred că Pământul este plat poate părea amuzantă, dar boomul teoriilor conspirației nu este o problemă de luat în râs. Combaterea teoriilor conspirației nu este o sarcină ușoară, mai ales că s-a constatat că știrile false se răspândesc mai repede online decât realitatea. Iată câteva moduri prin care societatea încearcă să abordeze dezinformarea, inclusiv câteva sfaturi în cazul întâlniți un „teoretician” al conspirației.

Abordarea provocării

Oamenii de știință încearcă să înțeleagă psihologia din spatele problemei: de ce cred oamenii teoriile conspirației? Factorii comuni variază de la frica existențială și singurătate la, pur și simplu, lipsa de înțelegere. Provocarea nu ține cont de clasă socială, sex și vârstă și este la fel de prezentă în stânga și în dreapta. În parte, este o dorință umană de a da sens vieții.

Învățarea gândirii critice

Finlanda a mizat pe predarea gândirii critice ca modalitate de abordare a dezinformării. Obligat de a vedea daunele provocate de știrile false din Rusia vecină, guvernul finlandez a introdus predarea gândirii critice în școlile secundare în 2014. Elevii sunt rugați să adune informații despre un subiect înainte de a evalua sursa și conținutul. Funcționează? Este prea devreme pentru a spune cu siguranță, dar semnele sunt încurajatoare.

Stop răspândirii pe rețelele sociale!

Dominația rețelelor sociale înseamnă conversații din ce în ce mai polarizate și mult mai multă dezinformare. După cum a spus un expert: „repetarea devine un substitut pentru validare”. De exemplu, s-a demonstrat că algoritmii Facebook favorizează negativitatea și indignarea. Giganții tech încep să acționeze și să blocheze anumite tipuri de mesaje, dar mulți spun că este deja o acțiune lipsită de eficiență.

Finanțarea agențiilor specializate

„Centrul pentru combaterea urii digitale” este un ONG internațional care abordează ura și dezinformarea online. Finanțate de trusturi filantropice și de persoane individuale, programele acestui ONG includ un ghid pentru combaterea trolilor și Don’t Spread the Virus, o abordare bazată pe dovezi pentru combaterea dezinformării privind COVID-19. Munca activiștilor privind negarea schimbărilor climatice s-a dovedit deosebit de eficientă.

Abordarea „persoană cu persoană”

Teoriile conspirației sunt, prin natura lor, irefutabile, amintește Jovan Byford, lector de psihologie la The Open University. El recomandă șase reguli atunci când încearcă să schimbe mintea unui adept al teoriilor conspirației: adaptați-vă răspunsul clarificând exact ceea ce cred ei; recunoașteți atracția emoțională a teoriei; stabiliți un teren comun; fiți răbdător; contestați calm faptele; și, în cele din urmă, fiți realist – și pregătiți-vă să eșuați.