YSL-o viață în alb și negru

Yves Saint Laurent a avut „ochi” pentru modă de la o vârstă fragedă, începându-și cariera desenând rochii pentru cele două surori și mama sa.

 

Lumea designului vestimentar i-a fost deschisă când mama sa l-a dus la Paris, la șaptesprezece ani, pentru a-l întâlni pe editorul revistei Vogue, Michael DeBrunhoff.

Yves Saint Laurent s-a născut în Algeria aflată sub ocupație franceză și s-a mutat în Franța la vârsta adolescenței.  A fost remarcat prima dată când a câștigat un concurs de design organizat de Secretariatul Internațional al Lânii. Atunci a intrat în atenția lui Christian Dior, care l-a angajat pe tânărul designer pe loc. După moartea lui Dior, în 1957, Yves, la vârsta de 22 de ani, a fost însărcinat cu salvarea casei Dior de la falimentul financiar iminent. La scurt timp după acest succes, a fost trimis pentru a servi în armata franceză algeriană, în timpul Războiului de Independență din Algeria. După 20 de zile, din cauza stresului la care era supus de către camarazii săi militari, fragilul Saint-Laurent a ajuns la stadiul de a fi internat într-un spital francez de boli mentale, unde a avut parte de un tratament psihiatric, care presupunea inclusiv terapie cu electro-șocuri, pentru o cădare nervoasă.

Experiențele sale din copilărie și armată au avut un impact semnificativ asupra vieții sale. Yves Saint Laurent a dus o luptă continuă de-a lungul vieții cu afecțiunile mintale (tulburări bipolare), alcoolism și abuz de droguri. Potrivit partenerului său, Pierre Bergé, Yves Saint Laurent era „înnebunit de fericire într-o zi și negru de depresie în următoarea”.

Un adevărat deschizător de drumuri în domeniul modei, YSL este apreciat pentru că a popularizat tendințele modei, cum ar fi ținutele beatnik, jachetele safari pentru bărbați și femei, pantalonii strânși, pantofii înalți și cambrați pe picior, inclusiv crearea, în 1966, a ceea ce este probabil cel mai cunoscut frac clasic pentru femei, Le Smoking. El a fost primul, în 1966, care a vrut să popularizeze pret-a-porte-ul, într-o încercare de democratizare a modei. Saint-Laurent a fost, de asemenea, primul designer care a folosit modele de culoare într-o defilare de modă.

Yves Henri Donat Dave Mathieu-Saint-Laurent s-a născut pe 1 august 1936 și a murit la 1 iunie 2008.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *