Universitatea Politehnica- parteneră în proiectul european pentru curățarea și refolosirea plasticului din mediul marin

Universitatea Politehnica- proiect european pentru curățarea mediului marin

Photocredit: www.innoplastic.eu

Universitatea Politehnica din București (UPB) participă, în calitate de partener, la proiectul de cercetare și inovare EU H2020 „Innovative approaches towards prevention, removal and reuse of marine plastic litter’’.

Universitatea Politehnica: Principalul obiectiv al proiectului constă în dezvoltarea și demonstrarea tehnologiilor de eliminare a nano-, micro și macro-plasticelor aflate în ecosistemele acvatice.

În cadrul acestui parteneriat, UPB va caracteriza diferite tipuri de deșeuri din material plastic și va crea produse noi din deșeurile colectate pentru a susține economia circulară. În felul acesta, va evalua din punct de vedere tehnic şi economic posibilitatea valorificării chimice a deşeurilor din plastic colectate în cadrul proiectului din diferite medii acvatice. De asemenea, utilizând probele de plastic colectate în cadrul consorţiului, Universitatea Politehnică Bucureşti va evalua impactul global asupra mediului înconjurător a filierelor de valorificare energetică: ardere, gazeificare şi piroliză.

Proiectul a început în octombrie 2020, va fi implementat pe o perioadă de 36 luni și este finanțat cu 7.4 milioane € prin programul de cercetare EU Horizon 2020 în cadrul call-ului ”Pilot action for the removal of marine plastics and litter”, Topic ID: CE-FNR-09-2020 (Cntract nr. 101000612).