Trianon, Trianon! – o carte „în căutarea echilibrului”

Trianon

În iunie 2021, a fost prezentată publicului ediția în limba engleză ”Trianon, Trianon! A century of revisionist political mythology!”.

În iunie 2020, la împlinirea a 100 de ani de la semnarea tratatului de la Trianon, era lansat volumul ”Trianon, Trianon! Un secol de mitologie politică revizionistă”, sub coordonarea prof. univ. dr. Vasile Pușcaș si a lui Ionel N. Sava, Editura Școala Ardeleană, sub egida Institutului de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române și a Fundației Transilvania Leaders.

Volumul include studii care prezintă istoria ideii și construcției statului național modern în Europa Centrală, ca și a contextualității europene și central sud est europene de la sfârșitul Primului Război Mondial. Întrucât această contextualitate a fost dominată de evenimente sistemice, autorii au propus o analiză bazată și pe metode analitice formale pentru a circumscrie cât mai logic deciziile Conferinței de pace de la Paris (1919 1920). O lectură juridică a Tratatului de la Trianon și a principiului naționalităților, așa cum opera imediat după terminarea conflagrației, este urmată de câteva studii care prezintă unele consecințe culturale, politice și instituțional statale ale elaborării și aplicării aceluiași tratat.

„Inițiativa pentru această carte a venit din discuțiile cu studenții, cu presa și cu oamenii de pe stradă care, în discuțiile, în dezbaterile publice existente în ultimii ani, se întrebau ce este această discuție cu Trianon-ul, ce ni se întâmplă? Și atunci am vrut să venim, pentru că datoria istoricului este să cerceteze dar, în același timp, și să comunice. Comunicarea nu trebuie să fie numai între noi, între istorici, ci să fie și cu publicul, pentru că publicul are nevoie și de cunoașterea istorică, nu numai de informație. (…) Prin varianta în limba engleză a volumului dorim să participăm la o comunicare științifică internațională, nu neapărat să ne arătăm ideile, să le facem cunoscute, ci pentru că acesta este rolul cercetării științifice și, cu atât mai mult,  acesta cred că este rolul istoriografiei românești. Încă o dată, este o percepție a acelui subiect venită dinspre presiunea publicului, după părerea mea, destul de agresat de atitudinea politică referitoare la o sărbătorire sau alta, noi am venit cu o atitudine rațională a istoriei, ca discurs pentru dezvoltarea conștiinței sociale”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Pușcaș.

Pentru acad. prof. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, „(…) Cartea aceasta încearcă să echilibreze cumva lucrurile, deși niciodată nu se va recunoaște acest lucru dinspre toate părțile implicate. Ediția în limba engleză însă va putea arăta și altora, care caută o vizune cât de cât realistă, nu neapărat o cale de mijloc –  uneori calea de mijloc, deși e frumoasă nu e pe deplin acord cu realitatea – va arăta care este punctul de vedere al  autorilor și cum văd ei în contextul secolului al XXI –lea rezolvarea problemei. După părerea mea, autorii o văd fără fantasmele conflictelor trecute reînviate astăzi, fără strigoii Balcanilor, o văd într-o manieră realistă, în care drepturile și libertățile popoarelor, ale minorităților de toate felurile să fie respectate,  cu o privire ațintită mai mult spre prezent și viitor decât spre trecut”.