TNB marchează Sărbătoarea teatrului: spectacole pe 27 martie

TNB marchează Sărbătoarea teatrului

Sărbătoarea teatrului (27 martie) – la Teatrul Naţional din Bucureşti se conturează o zi de activitate susţinută.

Sărbătoarea teatrului. Actori ai Teatrului Naţional din Bucureşti din generaţii diferite vor fi pe scenă, în toate cele 6 săli aflate în interiorul teatrului, antrenaţi în spectacole din repertoriul curent, dar şi în alte evenimente programate la această dată.

  • Sala Ion Caramitru, de la ora 20.00, ”Dineu cu proşti” de Francis Veber vă propune o comedie spumoasă, pe gustul tuturor, în regia lui Ion Caramitru, avându-i acum în rolurile principale pe Horaţiu Mălăele şi Mircea Rusu.
  • Sala Studio, de la ora 19.00, ”Micul infern” de Mircea Ștefănescu în regia lui Mircea Cornişteanu, o comedie despre ”iadul conjugal”, așa cum numesc unii instituția matrimonială, un spectacol care propune publicului contemporan – pentru care o căsnicie de peste patru decenii poate părea curată utopie – un elogiu al vieții de familie. Un text la fel de actual azi, ca la data scrierii lui, în 1948.
  • Sala Atelier, de la ora 20.00 – ”Anonimul venețian”, regizat de Ion Caramitru, spectacol longeviv, care a depăşit de curând 150 de reprezentaţii.
  • Sala Pictura, de la ora 19.30 se joacă ”Stupid Fucking Bird” de Aaron Posner –  spectacol realizat în cadrul programului „Uși deschise pentru toți”, care îl aduce pe actorul Răzvan Oprea pentru prima dată la TNB în ipostaza de regizor.
  • Sala Mică, de la ora 19.00 – ”Fetița soldat” de Mihaela Michailov, în regia tinerei Silvia Roman. Lumea văzută prin ochii unei fetițe de 9 ani este plină de candoare și imprevizibilă ca o joacă serioasă de-a viața și moartea.

Teatrul Naţional din Bucureşti va fi prezent şi în mediul online, prin difuzarea conferinţei dramaturgului Matei Vişniec, cu titlul Teatru şi jurnalism (influenţe reciproce), susţinută în 2016, în cadrul programului „Conferinţele Teatrului Naţional”. Conferinţa va putea fi urmărită pe canalul de Youtube al TNB între orele 10.00 şi 22.00.

În dimineaţa şi pe parcursul zilei de 27 martie vor avea loc alte câteva manifestări coproduse sau doar găzduite de Teatrul Naţional.

De la ora 12.00, Foaier etaj I (Tapiserie), la Sala ”Ion Caramitru” va avea loc lansarea monografiei ”Viață și Teatru, Teatru și Viață”, consacrată marelui actor Constantin Dinulescu, apărută la editura ”Ecou Transilvan” din Cluj-Napoca. Autorul cărţii este jurnalistul şi scriitorul Ion Moldovan. Prezintă criticii Irina Margareta Nistor și Ileana Lucaciu.

Publicul este invitat să descopere locuri mai puţin cunoscute în noile spaţii ale teatrului, generate după reconstrucţie şi remodelarea clădirii, şi să afle detalii inedite cu ocazia Tururilor ghidate, gratuite, programate de la orele 15.00 şi 17.00 (detalii pe www.tnb.ro).

La Sala Media, de la ora 11.00, va avea loc unul din îndrăgitele spectacole ale Teatrului Naţional pentru Copii Abracadabra, proiect coprodus împreună cu TNB de peste 20 de ani (mai exact 21, câţi va împlini în Duminica Floriilor). Spectacolele sunt susţinute de Magicianul Poveştilor, aşa cum îl cunosc copiii pe actorul Marian Râlea, împreună cu echipa sa.

Tot la Sala Media, de la ora 18.30, va avea loc un spectacol independent găzduit de TNB, Cuvântul care mă însoțește – muzică şi poezie (din lirica lui Julian Gamentz), fiind susţinut în scop caritabil de Irina Movilă, actriţa Teatrului Naţional, acompaniată de Andrei Cavassi cu violoncelul său. Sumele încasate urmează a fi donate în beneficiul refugiaților ucrainieni.