Smithsonian a adoptat o „politică de returnare etică”

Smithsonian Institution – cel mai mare complex muzeal din lume – a lansat o „politică de returnare etică”, care va permite muzeelor sale să repatrieze obiectele achiziționate într-un mod dubios. Instituția a recunoscut că deține opere pe care „nu le-ar fi achiziționat conform standardelor actuale”.  

Aceasta va da acum muzeelor puterea de a le returna pe baza unor considerente etice, cum ar fi dacă obiectele au fost luate sub constrângere sau dacă au fost îndepărtate fără consimțământ.”Există o înțelegere tot mai mare la Smithsonian, și în lumea muzeelor în general, că posesia noastră a acestor colecții atrage după sine anumite obligații etice față de locurile și oamenii din care provin colecțiile”, a declarat secretarul Smithsonian, Lonnie Bunch.

În 2021, un grup de curatori și specialiști în colecții de la Smithsonian a analizat dacă muzeul  ar trebui să elaboreze o politică oficială care să permită acorduri de administrare partajată și returnarea colecțiilor pe baza unor considerente etice. Recomandarea grupului, adoptată acum ca politică, autorizează muzeele Smithsonian să returneze colecții, în circumstanțe adecvate, pe baza unor considerente etice. Modul în care o colecție a fost achiziționată inițial și contextul achiziției sale sunt considerente importante. Circumstanțele care demonstrează o achiziție lipsită de etică pot include obiecte care au fost furate, luate sub constrângere sau sustrase fără consimțământul proprietarului. „Politica de returnare etică”, care face parte acum din politica de gestionare a colecțiilor Smithsonian începând cu 29 aprilie 2022, se aplică tuturor muzeelor Smithsonian. Cu toate acestea, deoarece colecțiile sunt atât de diverse – de la nave spațiale la opere de artă – punerea în aplicare va fi adaptată în mod specific fiecărui muzeu și colecțiilor sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *