Să fie pace în lume! Indicele Global al Păcii (GPI) 2021 dezvăluie cele mai pașnice națiuni de pe glob

Au fost 12 luni tumultuoase, dar, în ciuda provocărilor din ultimul an, majoritatea țărilor au devenit mai pașnice. Acest lucru reiese din cea mai recentă ediție a Indexului Global al Păcii (GPI), care, în fiecare an, oferă un clasament comparativ pentru 163 de națiuni.

Realizat de Institute for Economics & Peace (IEP), acest index este considerat cel mai important etalon pentru măsurarea păcii mondiale. Islanda se află în fruntea clasamentului pentru al 13-lea an consecutiv, urmată de Noua Zeelandă și Danemarca. Marea Britanie s-a clasat pe locul 33, în timp ce SUA a ocupat locul 122, între Azerbaidjan și Africa de Sud. În general, 87 de țări au înregistrat o creștere a nivelului de pace în ultimul an, față de 73 care au înregistrat o scădere. Cu toate acestea, în timp ce majoritatea națiunilor a înregistrat îmbunătățiri, indicele a constatat că lumea este în medie cu 0,07% mai puțin pașnică decât era în urmă cu un an. Deși mică, aceasta este a noua deteriorare înregistrată de indice în ultimii 13 ani.

GPI măsoară starea de pace în trei domenii: nivelul de siguranță și securitate a societății, amploarea conflictelor interne și internaționale în curs și gradul de militarizare. Scăderea nivelului de pace a fost atribuită unei creșteri globale a cheltuielilor militare și unor niveluri mai ridicate de tulburări civile, în parte ca urmare a pandemiei. Conform GPI, Europa rămâne cea mai pașnică regiune. Continentul european găzduiește opt dintre cele mai pașnice 10 națiuni și nicio țară europeană nu se situează în afara primei jumătăți a clasamentului. Cel mai puțin pașnice dintre regiuni sunt Orientul Mijlociu și Africa de Nord, dar tot aici s-au înregistrat cele mai mari îmbunătățiri. Creșterile au fost recodificate în toate cele trei domenii. 

Cea mai mare deteriorare regională s-a înregistrat în America de Nord. „Aceasta a fost determinată de o creștere semnificativă a tulburărilor sociale în SUA în 2020, care a culminat cu evenimentele din 6 ianuarie 2021, în care protestatarii pro-Trump au intrat în clădirea Capitoliului”, se arată în raport.

În ciuda constatărilor sale, GPI a remarcat că oamenii consideră, în general, că lumea devine mai sigură. Conform raportului, aproximativ 75% dintre cetățeni au declarat că se simt la fel de în siguranță sau mai în siguranță decât în urmă cu cinci ani. Rwanda are cea mai mare proporție de persoane care se simt mai în siguranță astăzi decât în urmă cu cinci ani. GPI a constatat, de asemenea, că decesele cauzate de terorism au scăzut pentru al șaselea an consecutiv, cele mai mari scăderi având loc în Siria, Irak și Nigeria.

Iată care sunt cele mai pașnice 20 de națiuni, conform GPI: Islanda, Noua Zeelandă, Danemarca, Portugalia, Slovenia, Austria, Elveția, Irlanda, Republica Cehă, Canada, Singapore, Japonia, Finlanda, Norvegia, Suedia, Australia, Croația, Germania, Ungaria, Belgia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *