Puterea iertării: cum depășiți sentimentele răutăcioase față de cineva

puterea iertării- REACH

Puterea iertării: Aproape toată lumea a experimentat sentimentul de a fi nedreptățit de cineva. Ar putea fi un fost colaborator, prieten sau membru al familiei.

Dar „agățarea” de aceste sentimente negative poate fi nocivă pentru sănătatea noastră. „Iertarea unei persoane care te-a nedreptățit nu este niciodată ușoară, dar locuirea în acele evenimente și reluarea lor de mai multe ori îți poate alimenta gândurile negative și mânia suprimată”, spune dr. Tyler VanderWeele, co-director al Inițiativei pentru Sănătate, Religie și Spiritualitate la Harvard TH Chan – Școala de Sănătate Publică. „Totuși, când înveți să ierți, nu mai ești prins în acțiunile trecute ale altora și te poți simți în sfârșit liberi.

Învață să renunți

Există două părți când vorbim de iertare: decizională și emoțională. Iertarea decizională implică o alegere conștientă de a înlocui voința rea cu bunăvoință. ”Nu doriți să se mai întâmple lucruri rele cu acel individ”, spune dr. VanderWeele. „Acest lucru este adesea mai rapid și mai ușor de realizat.”

Pentru iertarea emoțională, îndepărtați-vă de aceste sentimente negative – ”Iertarea emoțională este mult mai dificilă și durează mai mult, deoarece acele sentimente pot reveni în mod regulat”, spune dr. VanderWeele. ”Acest lucru se întâmplă adesea atunci când vă gândiți la autorul nedreptății, la ceva care declanșează amintirea acelei nedreptăți sau dacă, totuși, suferiți de consecințele negative ale acțiunii”.

Practicarea iertării poate avea beneficii puternice pentru sănătate. Studiile realizate sugerează că iertarea este asociată cu niveluri mai scăzute de depresie, anxietate și ostilitate; reducerea abuzului de substanțe; stimă de sine mai mare și o mai mare satisfacție în viață. Cu toate acestea, iertarea oamenilor nu este întotdeauna ușoară.

”Nu spunem că oamenii nu pot ierta, dar pentru unii este mai mult o luptă”, afirmă dr. VanderWeele. Nu este clar de ce, dar poate că acești oameni au învățat să suprime anumite emoții.

Ajungeți la o soluție

Una dintre cele mai bune metode de a practica iertarea este metoda REACH: Recall, Emphasize, Altruistic Gift, Commit și Hold. Iată ce înseamnă aceasta, pas cu pas.

Recall (reamintire). Primul pas este acela de a ne reaminti greșelile într-un mod obiectiv. Scopul nu este acela de a ne gândi la o persoană într-o lumină negativă, nici de a muri în autocompătimire, ci de a ajunge la o înțelegere clară a răului care a fost făcut. Vizualizați persoana și situația și toate sentimentele care vin cu ea. Nu dați de-o parte nimic, mai ales dacă vă face să vă simțiți furios  sau supărat.

Emphasize (empatia). Apoi, încercați să înțelegeți punctul de vedere al celeilalte persoane cu privire la motivul pentru care v-a rănit, dar fără a minimaliza greșelile care au fost făcute. Uneori, greșelile nu erau personale, ci din cauza unei alte probleme cu care persoana respective avea de-a face. ”Oamenii care atacă alți oameni sunt uneori ei înșiși într-o stare de teamă, îngrijorare și rănire”, explică dr. VanderWeele. ”De multe ori, aceștia nu cred că, atunci când îi rănesc pe ceilalți, ei doar se zbat.”

Altruistic Gift (cadou altruist). Acest pas vizează rezolvarea propriilor neajunsuri. Amintiți-vă când ați tratat pe cineva aspru și ați fost iertați. Cum v-a făcut să vă simțiți? Recunoscând acest lucru vă ajută să înțelegeți că iertarea este un dar altruist pe care îl puteți da altora.

Commit (Implică-te să ierți). De exemplu, scrieți despre iertarea dvs. într-un jurnal sau o scrisoare pe care nu o trimiteți sau spuneți lucrul acesta unui prieten. ”Acest lucru ajută la partea decizională a iertării”, spune dr. VanderWeele.

Hold (păstrați). În cele din urmă, mențineți iertarea voastră. Acest pas este greu, pentru că amintirile evenimentului se vor repeta adesea. ”Iertarea nu este ștergere”, spune dr. VanderWeele. ”Mai degrabă, este vorba de schimbarea reacției la acele amintiri”.

Când apar sentimentele rele, reamintiți-vă că ați iertat și, în cele din urmă, doriți-i binele celui care a comis răul.

1 thought on “Puterea iertării: cum depășiți sentimentele răutăcioase față de cineva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *