Politehnica: Roboțeii românești, pe primul loc la nivel mondial

RobotChallenge Politehnica

Două medalii de aur, una de argint și una de bronz sunt rezultatele remarcabile obținute, luna aceasta, de către studenții Universității Politehnica din București.

RobotChallenge, una dintre cele mai mari competiții de robotică din lume desfășurată, anul acesta, la Beijing, a adunat la start 2.196 de roboți, mai mult de 3.000 de concurenți, peste 600 de antrenori (profesori coordonatori) și 300 de universități și institute de prestigiu din 48 de țări (SUA, Marea Britanie, Japonia, Australia, Norvegia, Germania, Finlanda, Spania, Turcia, Elveția, Suedia, Kazakstan, Canada, Iugoslavia, Croația, Italia, Columbia, România etc).

România a fost reprezentată de echipa HBFS Robotics [hbfsrobotics.com] de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, departamentul de Automatică şi Informatică Industrială, UPB, care a reuşit să câştige 4 locuri pe podium, reprezentate de două medalii de aur, una de argint şi una de bronz. „Începând cu anul 2015, competiţia RobotChallenge a devenit o tradiție pentru echipa noastrǎ, care reuşeşte sǎ obţinǎ de fiecare dată rezultate foarte bune în condiţiile în care concurenţa este una serioasǎ, formatǎ din profesionişti şi entuziaşti din întreaga lume”, a apreciat conf. Ştefan Mocanu, Facultatea de Automatică şi Calculatoare, departamentul de Automatică şi Informatică Industrială, UPB.

Echipa HBFS, formată din Mihai Crăciunescu, Diana Baicu, Maria Cîrciumaru şi Cristian Dobre, se concentrează pe proiectarea şi producția de mini roboți perfomanți şi robuşti, contribuind astfel la dezvoltarea domeniului în România.

Competiția RobotChallenge s-a lansat în 2004 ca o Competiție internațională de roboți realizați manual și cu control autonom individual, iar până în prezent au participat un număr de 65 de țări. 

„Această reușită extraordinară vine să confirme, o dată în plus, valoarea școlii românești de inginerie și, totodată,  creativitatea și ingeniozitatea românească, despre care putem spune că a pus România, în repetate rânduri, pe harta mondială a performanței”, a subliniat Cornel Chira, directorul Departamentului de Comunicare al Universității Politehnica.