Paradisul salvat din Maldive: „insulele de picnic” au rămas pentru….picnic

Maldive

Una dintre cele aproape 1.200 de insule care alcătuiesc Maldive – Rasdhoo – este populară printre turiști pentru scufundări, datorită ecosistemului prosper al recifelor de corali care o înconjoară.

Mica stațiune pare destul de de prosperă: pe străzi se aliniază, unul lângă altul, magazine de suveniruri, restaurante și centre de snorkelling și scufundări. Turiștii stau la una din cele 16 pensiuni. La mai puțin de un kilometru de coasta de est a Rasdhoo se află Madivaru, o insulă mică nelocuită și Madivaru Finolhu, care este puțin mai mult decât un banc de nisip, îngust și curat. Sunt cunoscute ca „insulele de picnic” – turiștii vin pentru snorkelling, fac plajă și privesc spectaculoase apusuri de soare din Maldive. Aceste „insule de picnic” marchează, de asemenea, și o victorie rară pentru comunitatea locală împotriva unui dezvoltator major din turism,  victorie care ar putea da tonul proiectelor similare din întreaga zonă și ar ajuta la protejarea recifelor de pagubele produse de  numeroasele  proiecte de dezvoltare turistică a stațiunii.

În 2019, proprietatea asupra „insulelor de picnic” a fost predată Agenției pentru Protecția Mediului, care va fi administrată de Consiliul Atolului Rasdhoo. A fost o victorie prețioasă pentru comunitatea locală; în 2015, guvernul maldivian a anunțat vânzarea insulelor de picnic unui dezvoltator din turism cu intenția de a le transforma într-o altă stațiune privată de lux, întrerupând accesul oameniilor din Rasdhoo. Mai mult, proiectul de construcție ar fi presupus aspirarea nisipului de pe fundul lagunei din apropiere pentru a extinde „insulele de picnic”, riscând daune semnificative recifului, deoarece sedimentarea poate sufoca coralul.

Pe lângă faptul că oferă o casă pentru flora și fauna diverse, recifele de corali ajută la protejarea vieții pe terenul din apropiere, acționând ca un tampon natural în timpul precipitațiilor abundente sau al furtunilor și reducând impactul eroziunii de coastă. Pentru insulari, a existat și un sentiment al istoriei care se repetă. În 1975, o insulă mică la vest de Rasdhoo a fost vândută unui dezvoltator fără acordul locuitorilor săi. Ceea ce este acum Kuramathi Resort – un hotel de patru stele cu insulă privată – fusese cândva casă pentru 124 de persoane, forțate să facă loc unor vile de lux pentru turiștii bogați. Ca răspuns la știrile despre dezvoltarea potențială a „insulelor de picnic”, localnicii au lansat o campanie pentru „Salvarea lui Madivaru” în 2015, protestând pe rețelele sociale și educându-i și pe ceilalți despre motivul pentru care stațiunea propusă reprezenta o amenințare pentru sănătatea coralilor. De asemenea, au făcut presiuni asupra guvernului Maldivelor, călătorind de mai multe ori la capitala țării, Malé, pentru a se întâlni cu politicieni. Din fericire, biologii marini de la Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) începuseră să studieze recifele de corali din Maldive ca parte a unui proiect pentru a ajuta la stabilirea mai multor arii marine protejate în țară. Ei au emis un raport către guvern în 2017: dacă recifele de corali din Atolul North Ari, în care se află Rasdhoo, ar fi lăsate să se degradeze, ar costa localnicii cel puțin 148,54 milioane de dolari (125,2 milioane de lire sterline) pe o perioadă de 30 de ani, venituri pierdute din turism și pescuit. Cu toate acestea, raportul a mai precizat că, dacă gestionarea recifelor ar fi îmbunătățită, locuitorii din Atolul North Ari ar câștiga între 15 și 48 milioane USD (12 milioane – 40 milioane GBP) pe o perioadă de 30 de ani.

Datorită dovezilor din raportul IUCN, Ministerul Mediului a declarat regiunea Rasdhoo-Madivaru drept zonă marină protejată în octombrie 2018. Planurile de construire a noii stațiuni de lux au fost anulate oficial. Deși oamenii mai pot vizita „insulele de picnic”, orice lucrare de construcție comercială este strict interzisă. Consiliul Insulei Rasdhoo se află acum în procesul de a afla cum va fi menținută și monitorizată zona, în special în perioadele turistice de vârf.