Pandemia a redus numărul cazurilor de LLC diagnosticate

LLC COVID

Photocredit: news.cancerconnect.com

Leucemia limfocitară cronică (LLC) este cea mai frecventă limfoproliferare cronică, de aceea pacienții trebuie monitorizați periodic.

În actualul context pandemic au fost luate câteva măsuri în acest sens: pacienții au putut să primească tratamentul de la medicul de familie, pe baza recomandării medicului curant, reducându-se, în anumite situații, necesitatea de deplasare a pacienților și, evident, riscul de infecție cu noul coronavirus. ”Ne dorim ca această măsură să fie menținută pe tot parcursul acestei pandemii dar și după aceea, pentru a putea îmbunătăți și pe viitor mamangementul acestor pacienți. Alte măsuri posibil de implementat: primirea de către pacient a recomandării de tratament pentru o perioadă determinată, până la o nouă evaluare a medicului curant, monitorizarea virtuală a pacientului, direcționarea geografică a tratamentului în funcție de vreședința pacientului  coordonarea tratamentului de către medicul de familie. La începutul pandemiei, s-a observat o reticență atât a pacienților, cât și a medicilor în ceea ce privește deplasarea pentru evaluare, care a dus la o scădere a cazurilor diagnosticate. Însă, din luna mai, a început să crească numărul de pacienți identificați. În mod evident, numărul redus de cazuri noi depistate nu era cel real și mulți pacienți puteau suferi în lipsa diagnosticării”, a atras atenția conf. dr. Horia Bumbea, vicepreședinte al Comisiei de Hematologie din Ministerul Sănătății și coordonator al laboratorului de citometrie din cadrul Spitalului Universitar de Urgență București.

Diagnostic complet și corect de la început

Diagnosticul imunofenotipic și molecular este o investigație susținută financiar, în prezent, fie de spitale, fie de companiile farmaceutice. ”Realizarea acestor investigații este esențială nu numai pentru diagnosticul în sine, ci și pentru alegerea celei mai bune conduite terapeutice pentru fiecare pacient în parte. În momentul în care se depistează o anumită modificare genetică, medicii știu foarte clar care este cea mai bună terapie țintită din arsenalul pe care îl au la dispoziție.  În caz contrar, putem constata, după aplicarea terapiei standard, că tratamentul în care am investit timp, bani și sănătatea pacientului nu a avut rezultatele scontate. Un diagnostic corect și complet se face la debut. În clipa în care tratamentul este adecvat profilului pacientului, rezultatele pe termen lung sunt mult mai bune pentru acesta, iar costurile sunt mult mai mici. Cred că un prim pas ar fi să ne gândim la ideea unui subprogram pentru diagnosticul și monitorizarea moleculară citogenetică a pacienților cu LLC, în cadrul programului Național de Oncologie, la fel cum se întâmplă în subprogramul pentru pacienții cu leucemii acute”, a concluzionat conf. dr. Nicoleta Berbec, medic hematolog și director medical al Spitalului Clinic Colțea din București. Leucemia limfocitară cronică începe să apară la persoane din ce în ce mai tinere, la vârsta de aproximativ 35-40 de ani, a mai atras atenția specialistul, și este important ca tratamentul adecvat să le permită reintegrarea în viața socială și profesională.

Sursa: AICI.