Palatul de la Potlogi – recomandări ”cool” de timp liber

Ansamblul Brancovenesc Potlogi

În anul 1698, Constantin Brâncoveanu a ridicat, din temelii, o curte domnească la Potlogi, în centrul căreia se afla palatul.

Ce faceți dacă mall-urile sunt închise în weekend? Și asta nu e tot – parcurile sunt aglomerate, la teatru nicio șansă dacă nu am luat bilete cu două-trei săptămâni în urmă, iar televizorul nu este o opțiune.

Nu intrăm în panică, ne urcăm în mașină, deschidem aplicația de călătorie și tastăm „Potlogi”. Primim răspunsul imediat:  București – Potlogi, 55 km, 38 minute. Plecăm din București pe A1 și mergem spre Pitești aproximativ 49 de km, după care ieșim pe șoseaua laterală, pe lângă o benzinărie greu de ratat. După cinci minute intrăm în comună, pe drumul principal, până în centrul localității (primăria, farmacia și barul). Tot aici, lateral – stânga, este și destinația noastră: Ansamblul Brâncovenesc Potlogi.

După ce intrați în curtea interioară, nu vă speriați dacă, brusc, aveți un sentiment de déjà vu. E normal, pentru că ceea ce vedeți  – curtea, clădirile, palatul – seamănă cu  complexul de la Mogoșoaia. Ceea ce este și firesc. În anul 1698, Constantin Brâncoveanu a ridicat, din temelii, o curte domnească la Potlogi, în centrul căreia se afla palatul. Curtea de la Potlogi, pe care domnul o ridică la statutul de curte domnească dinastică, a fost zidită pentru Constantin, fiul cel mare și prezumtivul moștenitor al tronului țării. Mihai Corbeanu, al doilea postelnic- un boier de încredere din zonă, care avea curți la Corbii Mari – a fost numit ispravnic al lucrărilor de edificare a noii reședințe domnești. Logofătul Radu Greceanu, cronicarul oficial al domnitorului, nota cum, în iulie 1698, “măria sa în București n-au mai șezut, ci s-a ridicat de au mers la Potlogi, de au văzut casele mării sale ce se lucra acoloˮ.

Tot în 1968, la Mogoşoaia, încep lucrările pentru ridicarea palatului ce urmează a fi locuit de al doilea fiu al domnitorului român, Ştefan Brâncoveanu. Lucrările sunt finalizate în anul 1702. De aici, stilul brâncovenesc și asemănarea între cele două curți domnești – Mogoșoaia și Potlogi.

Ghidul ansamblului vă va oferi toate informațiile necesare despre această comoară aflată doar la câțiva kilometri de București. 

Programul de vizitare: 8.00 – 16.00 program de iarnă, 9.00-17.00 program de vară. Tarife (tururi de palat cu ghid): 10 lei/ adulți, 5 lei/ elevi, studenţi, grupuri organizate, gratuit pentru preşcolari, persoane cu dizabilităţi, personalul din muzee și pentru toți vizitatorii de zilele orașului Potlogi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *