O scrisoare pierdută…

La 26 iulie 1775, sistemul poștal american este înființat de cel de-al doilea Congres Continental, Benjamin Franklin fiind primul director general al poștei americane. Franklin (1706-1790) a pus bazele multor aspecte ale sistemului poștal actual.

În perioada colonială timpurie, în anii 1600, puțini coloniști americani aveau nevoie să își trimită corespondență între ei; era mai probabil ca aceștia să corespondeze cu cetățeni din Marea Britanie. Livrările de corespondență de peste Atlantic erau sporadice și puteau dura mai multe luni până să ajungă. În colonii nu existau oficii poștale, așa că scrisorile erau lăsate, de obicei, la hanuri și taverne.

În 1753, Benjamin Franklin, care fusese șef de oficiu poștal din Philadelphia, a devenit unul dintre cei doi șefi comuni pentru colonii. El a adus numeroase îmbunătățiri sistemului poștal, inclusiv prin crearea unor rute coloniale noi și mai eficiente și prin reducerea la jumătate a timpului de livrare între Philadelphia și New York, prin faptul că vagonul poștal săptămânal călătorea atât ziua, cât și noaptea, prin intermediul unor echipe de ștafetă. De asemenea, Franklin a lansat prima listă de tarife, care a standardizat costurile de livrare în funcție de distanță și greutate.

În 1774, britanicii l-au concediat pe Franklin din postul de șef de companie de poștă din cauza activităților sale revoluționare. Cu toate acestea, în anul următor, a fost numit șef general de poștă al Coloniilor Unite de către Congresul Continental. Franklin a păstrat acest post până la sfârșitul anului 1776, când a fost trimis în Franța în calitate de diplomat.

El a lăsat un sistem poștal mult îmbunătățit, cu rute din Florida până în Maine și servicii regulate între colonii și Marea Britanie. Președintele George Washington l-a numit pe Samuel Osgood, un fost congresman din Massachusetts, ca primul șef de companie de poștă al națiunii americane în baza noii Constituții a SUA din 1789. La acea vreme, existau aproximativ 75 de oficii poștale în țară.

În prezent, Statele Unite au peste 40.000 de oficii poștale, iar serviciul poștal livrează peste 200 de miliarde de trimiteri poștale în fiecare an la peste 144 de milioane de locuințe și întreprinderi din Statele Unite, Puerto Rico, Guam, Insulele Virgine Americane și Samoa Americană. Peste 7,5 milioane de oameni au un loc de muncă datorită serviciilor poștale americane. Industria poștală a adus venituri de exploatare de 70,6 miliarde de dolari în 2018. Serviciul poștal angajează, de asemenea, peste 100.000 de veterani militari. Serviciul a onorat militarii prin emiterea a peste 140 de timbre inspirate de aceștia. Totodată, poșta americană are experți care descifrează scrisul de mână greu lizibil:  Centrul de codificare la distanță din Salt Lake City primește toată corespondența greu de citit care nu poate fi descifrată de mașinile de sortare automată a corespondenței. Există 1.000 de lucrători care pot traduce „mâzgăliturile” într-o medie de patru secunde.

Serviciul poștal este o agenție fără scop lucrativ, care se autofinanțează și care își acoperă majoritatea cheltuielilor prin intermediul timbrelor poștale (utilizarea timbrelor în Statele Unite a început în 1847) și al produselor conexe. Serviciul poștal distribuie corespondența, indiferent dacă plouă sau e soare, folosind de la avioane la catâri.

În 1971, serviciul poștal a început să vopsească cutiile poștale în albastru, așa cum sunt ele cunoscute acum. Înainte de asta, erau de culori diferite, inclusiv verde-oliv (specific armatei) după Primul Război Mondial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *