O poveste de business cu boema aferentă

Irina Wagner business

Pentru a face business cu arta, în România, trebuie să stăpânești la perfecție arta…businessului.

Ceea ce se pare că Irina Wagner face foarte bine, dacă este să privim succesul „Wagner Arte frumoase si povești” – o afacere de famile pornită de două surori, Irina și Ana Wagner. Ana este artistul, cea care creează frumosul, Irina este cea care face cunoscută lumii creația artistului. Tot Irina ne spune și care este povestea din spatele poveștilor artelor frumoase Wagner!

A fost odată ca niciodată…….și de aici vă las să continuați povestea artelor fumoase de la Wagner Arte. Cum a început și cum a evoluat ea?

A început de la un vis de a face antreprenoriat cu arta, de a avea propriul boutique, unde să se întâlnească artele decorative și arta contemporană în toate formele ei, și în 2005 ne-a reușit. A fost un proiect făcut cu multă bucurie și mulți oameni dragi alături, familia plus două surori determinate de a aduce lumea văzută prin ochii lor către publicul larg.

În poveste sunt, așa cum e firesc în lumea poveștilor, două prințese (Irina si Ana). Feți Frumoși și lupi fioroși există în basmul voastru?

În primul rând, e o poveste de business cu boema aferentă. Lumea afacerilor este foarte dură și legată de realitatea economică socială a mediului în care trăim. Lupii de acolo vin și ei dau direcția climatului ce ne-a făcut să trecem prin momente foarte grele cu această poveste însă, iată că, după aproape 15 ani, discutăm despre același brand, ceea ce e o performanță. Pentru că durata media a unei afaceri în România este de 7 ani și se pare că am supraviețuit acestor cifre, făcând performanță. Feții Frumoși suntem tot noi, prințesele, și din când în când a venit către noi o Sfânta Vineri ce ne-a ajutat și ne-a dat încredere în noi, confirmându-ne că suntem pe drumul cel bun. Aici aș vrea să-i menționez pe dl. Ștefan Câlția, pe prietenii din străinătate conectați la realitatea internațională, prietenii de aici, familia.

Tot o poveste spune că Marco Polo ar fi cel care a adus porțelanul din China în Europa. Acesta a fost supranumit „aur alb”, deoarece doar cei foarte înstăriți își puteau permite să aibă obiecte de porțelan (sau „china”, cum este el cunoscut în țările anglo saxone). În prezent, porțelanul rămâne atractiv tot pentru o categorie de piață  exclusivistă? Cine sunt, deci, clienții Wagner Arte? Cum ajungeți la ei?

Porțelanul a circulat între China și Europa o perioadă, după care a fost total reinventat de către germani la Meissen. Deci Europa a fabricat porțelan după o formulă proprie, iar acest aur alb era secret regal, foarte bine păzit de către marile case și, totodată, cadoul favorit al regilor. Tradiția se păstrează și porțelanul este în continuare folosit pentru cadourile exclusiviste și de protocol înalt. Clienții sunt diverși, nu îi pot încadra într-o categorie, însă un lucru pe care-l au în comun e că sunt sensibili la frumos.

Cum se împacă arta si business-ul în firma Irinei și a Anei?

Prost! Este o încercare foarte grea să faci business cu arta sau să faci marketing pentru artă și design, mai ales în România. Ce pot să spun este că sunt două direcții aici: una de business, în care există o nevoie clară pe piață pentru bijuterii frumoase, unice semnate de designer, deci întoarcerea la creațiile de nișă, iar mai apoi e nevoia Anei Wagner de a exprima artistic ceea ce înseamnă arta. Avem norocul că aceste lucruri s-au întâlnit și ne-au dat o preocupare frumoasă, precum și un stil de viață. Lucrurile, însă, nu s-au oprit aici, deoarece Ana face multe alte lucruri, predă, semnează grafică de carte și nu numai, face identitate vizuală, iar eu fac comuncare, branding și marketing pentru diverse entități și persoane.

Omul de afaceri Irina Wagner are vreun model în lumea afacerilor?

Da, urmăresc și admir o doamnă ce mă inspiră ori de câte ori am ocazia să discutăm. Este vorba despre Narcisa Pheres, fondatoarea brandului luxury de bijuterii Pheres.

Ce curent (sau ce stil) artistic iubește pasionata de artă Irina Wagner?

Suprarealismul. Viața în România de zi cu zi este ceva ce ține de surreal. Dacă ne gândim altfel la lucruri sau fără un pic de umor (ba chiar mai mult umor), putem ajunge la nevroză și boală chiar.

În ce alte proiecte sunteți implicată, în afară de Wagner Arte?

Cel mai important proiect al meu este fiica mea, iar sufletul meu este acolo zi de zi, minut de minut, e un program ce se derulează în continuu în backgroundul minții oricărui părinte. Apoi îmi place să ajut oameni, proiect ce se dovedește, în multe cazuri, în defavoarea mea.

Ce povești așteaptă să mai fie spuse/descoperite la Wagner Arte?

Personal îmi plac proiectele îndrăznețe, cele la care nu-și propune cineva măcar să viseze și culmea e că ne și ies. În acest moment, simt că spațiul în care trăim e prea mic, nu ne mai încape, și că lumea e a noastră. Ana a făcut deja un pas în acest sens și am încurajat- o mult. Acum este în Portugalia, unde va crea, o perioadă, alături de departamentul de design al unei fabrici prestigioase de porțelan care se numește Vista Alegre. La sud de Porto, aproape de malul oceanului Atlantic, Vista Alegre va fi o nouă etapă în cariera Anei, care va fi îmbogățită cu experiența portugheză.

Bogdan Guță

1 thought on “O poveste de business cu boema aferentă

Comments are closed.