O comparație a mărimii porțiilor de hrană în Europa

Există o mare variație între țările europene în ceea ce privește  dimensiunile standard ale porțiilor pentru diferite categorii de alimente, având legătură directă cu standardele de consum pentru hrană, nutrienți și energie.

Dimensiunea unei porții de alimente se referă, în general, la cantitatea de alimente pe care o persoană intenționează să o consume în cadrul unui eveniment alimentar. În Italia, o porție este definită ca fiind „cantitatea dintr-un aliment care se presupune a fi o unitate de referință recunoscută și identificabilă atât de profesioniștii în domeniul nutriției, cât și de publicul larg”. Diferite organizații naționale și internaționale au inclus dimensiunea porțiilor de alimente printre factorii determinanți ai echilibrului alimentar. Recent, Fundația britanică pentru nutriție, împreună cu Uniunea Europeană, a pregătit un ghid pentru a preciza semnificația alegerilor alimentare, precum și a mărimii porțiilor în dezvoltarea unei diete sănătoase și echilibrate. Există dovezi care arată asocierea dintre dimensiunea porțiilor de alimente și supraponderalitate sau obezitate. Atât în Statele Unite, cât și în țările europene, s-a constatat că o creștere progresivă a dimensiunilor porțiilor de anumite alimente se asociază cu creșterea prevalenței supraponderalității și a obezității. În studiul realizat de italieni, aceștia au comparat dimensiunile standard ale porțiilor din diferite categorii de alimente din țările europene.

Un studiu realizat de cercetători italieni  a utilizat informații privind dimensiunile porțiilor de alimente din documente online publicate de organisme guvernamentale sau societăți științifice din diferite state membre ale Regiunii Europene a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). În total, în analiză au fost luate în considerare 34 de țări, inclusiv 24 de țări din Uniunea Europeană și 10 țări din afara Uniunii Europene. Studiul s-a axat în principal pe documentele instituționale care oferă informații despre dimensiunile porțiilor pentru populația adultă ca standarde de referință. Dimensiunile porțiilor de referință se referă la valorile indicate de Societatea Italiană de Nutriție Umană.

Analiza valorilor minime și maxime ale dimensiunilor porțiilor calculate pentru țările selectate a evidențiat o variație semnificativă a dimensiunilor porțiilor în cadrul aceleiași categorii de alimente. În schimb, analiza valorilor medii ale mărimilor porțiilor calculate separat pentru țările din Uniunea Europeană și cele din afara Uniunii Europene a relevat prezența unei anumite omogenități între cele două grupuri de țări. Având în vedere standardele de referință, analiza a arătat că dimensiunile medii ale porțiilor calculate pentru țările selectate sunt comparabile cu valorile de referință definite de Societatea Italiană de Nutriție Umană. Cu toate acestea, în cadrul analizei au fost observate câteva excepții. O dimensiune a porției mai mică decât valorile de referință italiene a fost observată pentru nuci, cartofi, legume, leguminoase, pește și brânză proaspătă. În schimb, laptele și cerealele pentru micul dejun au prezentat porțiuni mai mari în comparație cu valorile de referință italiene.

Compararea dimensiunilor porțiilor de alimente în țările europene

Analiza documentelor disponibile a identificat diferențe și asemănări în ceea ce privește dimensiunile porțiilor de alimente în țările europene selectate. În timp ce în Slovenia a fost observată o porție mai mică pentru pâine (15 gm), în Islanda, Serbia și Elveția s-a observat contrariul (100 gm). În Italia și în alte șapte țări, dimensiunea porției a fost de 50 gm.

Dimensiunea porției de paste făinoase, orez, porumb, orz și spelta a fost de 80 gm în Italia, Germania, Malta, Norvegia, Spania și Suedia. Comparativ cu această valoare, s-a observat o dimensiune mai mare a porției în mai multe țări, inclusiv în Belgia și Turcia. În alte țări, inclusiv Portugalia și Estonia, s-a observat o dimensiune relativ mai mică a porției.

Pentru fructele proaspete, o porție de 150 gm a fost observată în Italia și în alte 12 țări. În cazul legumelor și verdețurilor, s-a observat o porție medie de 160 g în mai multe țări. În plus, în șapte țări, au fost observate două porții de referință de 100 gm și 200 gm.

Pentru carnea roșie, valoarea de referință italiană de 100 gm a fost strâns legată de valoarea medie globală calculată pentru țările selectate. Pentru pește, valoarea medie globală a fost de 110 g. Cu toate acestea, în Italia, Norvegia și Spania, s-a observat o porție relativ mai mare de pește. Studiul evidențiază necesitatea de a dezvolta porții de referință standard, armonizate pentru a ajuta consumatorii să contextualizeze consumul de alimente cu caracteristici nutriționale diferite într-o dietă echilibrată globală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *