Nobel pentru Medicină 2019 – strategii pentru combaterea cancerului

Cercetătorii William G. Kaelin Jr, Peter J. Ratcliffe și Gregg L. Semenza sunt laureații 2019 ai Premiului Nobel pentru Medicină.

Premiul Nobel a fost acordat „pentru studiile privind adaptarea celulelor la schimbările din nivelurile de oxigen”.  Descoperirile premianților Nobel din acest an au dezvăluit mecanismul pentru unul dintre cele mai esențiale procese de adaptare ale vieții. Ei au stabilit baza pentru înțelegerea modului în care nivelurile de oxigen afectează metabolismul celular și funcția fiziologică. Descoperirile lor deschid calea către strategii promițătoare de combatere a anemiei, cancerului și multor altor boli.

William G. Kaelin, Jr. s-a născut în 1957 în New York. El a obținut un doctorat de la Duke University, Durham. Și-a făcut pregătirea de specialitate în medicină internă și oncologie la Johns Hopkins University, Baltimore și la Dana-Farber Cancer Institute, Boston. Și-a înființat propriul laborator de cercetare la Dana-Farber Cancer Institute și a devenit profesor  la Harvard Medical School în 2002.

Sir Peter J. Ratcliffe s-a născut în 1954 în Lancashire, Marea Britanie. A studiat medicina la Gonville și Colegiul Caius de la Universitatea Cambridge. Și-a făcut pregătirea de specialitate în nefrologie la Oxford. A înființat un grup independent  de cercetare la Universitatea Oxford și a devenit profesor  în 1996. Este director de cercetare clinică la Francis Crick Institute, Londra, director la Target Discovery Institute din Oxford și membru al Institutului Ludwig pentru Cercetări în domeniul Cancerului.

Gregg L. Semenza s-a născut în 1956 la New York. A obținut B.A. în Biologie de la Universitatea Harvard, Boston. A primit o diplomă de  la Universitatea din Pennsylvania, Școala de Medicină, Philadelphia în 1984 și s-a instruit ca specialist în pediatrie la Duke University, Durham. A făcut pregătire postdoctorală la Universitatea Johns Hopkins, Baltimore, unde a înființat și un grup independent de cercetare.  A devenit profesor la Universitatea Johns Hopkins în 1999, iar din 2003 este directorul programului de cercetare vasculară al Institutului Johns Hopkins pentru Inginerie Celulară.