Noaptea Muzeelor 2021: instituțiile de cultură ies din online – programul pe județe

Noaptea Muzeelor 2021

Foto: Muzeul Theodor Aman din București

După o ediție 2020 organizată online, Noaptea Muzeelor 2021 anunță reîntoarcerea la normalitate, instituțiile de cultură urmând a fi deschise pentru vizitatori.

Noaptea Muzeelor 2021 (ediția XVII) va avea loc sâmbătă, 12 iunie, și include intervenții culturale în spații muzeale, de teatru, de operă, de ateneu, în castele, palate și cetăți, în biblioteci, în studiouri de creație, în centre culturale, în cartiere creative, în spații de știința și experiment, în spații ale memoriei, în galerii de artă și mori de hârtie.

Potrivit organizatorilor, Noaptea Muzeelor 2021 va fi prezentă în 185 de spaţii culturale din 72 de localităţi, din 37 de judeţe ale ţării. Detalii despre fiecare județ în parte găsiți pe website și pe pagina de facebook Noaptea Muzeelor 

În premieră, expoziţia ”Identităţi Fragile” a viitorului Muzeu al Pandemiei, poate fi vizitată la Galeria Rezidenţa BRD Scena 9 din Bucureşti. Proiectul ”Identități Fragile” este primul muzeu participativ din România dedicat pandemiei și tranzițiilor ei emoționale, (re)simțite colectiv, dar trăite individual, de fiecare dintre noi.

Este un muzeu afectiv al pandemiei început în primăvara anului 2021 printr-o colectă de obiecte contemporane care ne-au fost alături în pandemie: ceașca de cafea, perna pe care s-a plâns și s-a oftat, scaunul gol, pantalonii care nu se văd pe zoom, puzzle-ul cu piese lipsă… Mici sau mari, iubite sau detestate, sunt obiectele donate de public pentru a pune bazele unei viitoare colecții muzeale inedite, deopotrivă în format fizic și digital.

Tot pentru prima oară la Noaptea Muzeelor este prezent şi Muzeul Colectivizării din România, deschis în comuna Tămăşeni, judeţul Neamţ.