James Lind: Primul studiu clinic din istorie a fost făcut pe 12 subiecți

James Lind

Ziua internațională a studiilor clinice are loc în fiecare an la 20 mai pentru a comemora ziua în care medicul James Lind a început primul studiu clinic randomizat, în 1747.

James Lind. De Ziua internațională a studiilor clinice sunt onorați profesioniștii din domeniul cercetării clinice, recunoscând contribuțiile lor la sănătatea publică și la medicină.

Medicul James Lind, (1716, Edinburgh, Scoția –  1794, Gosport, Hampshire, Anglia) este considerat „fondator al igienei navale în Anglia” și autorul unuia dintre primele studii clinice din istorie. Recomandarea sa de a include citricele proaspete și sucul de lămâie în dieta marinarilor a dus în cele din urmă la eradicarea scorbutului din marina britanică. Lind a observat mii de cazuri de scorbut, tifos și dizenterie și condițiile de la bordul navelor care le-au provocat. În 1754, când a publicat ”A Treatise of the Scurvy” (Tratat despre scorbut), mai mulți marinari britanici mureau din cauza scorbutului pe timp de război decât erau uciși în luptă.

Într-un exemplu timpuriu de studiu clinic, Lind a comparat efectele citricelor asupra pacienților cu scorbut cu cinci remedii alternative, arătând că fructele erau considerabil mai bune decât oțetul, cidrul, apa de mare și alte remedii. Astfel, în 1747, la bordul HMS Salisbury, a efectuat unul dintre primele studii clinice controlate înregistrate în știința medicală. A luat 12 bărbați care sufereau de simptome similare de scorbut, i-a împărțit în șase perechi și i-a tratat după cum urmează: un litru de cidru pe zi; 25 de picături de elixir de vitriol, de trei ori pe zi; o jumătate de halbă de apă de mare pe zi; o pastă de mărimea unei nuci cu conținut format din usturoi, semințe de muștar, hrean, balsam de Peru și gumă de smirnă, de trei ori pe zi; două linguri de oțet, de trei ori pe zi; două portocale și o lămâie pe zi.  La sfârșitul săptămânii, cei care luau citrice erau suficient de bine pentru a-i îngriji pe ceilalți.

În tratatul său „On the Most Effectual Means of Preserving the Health of Seamen” (1757), Lind a recomandat această practică alimentară. Atunci când a fost în cele din urmă adoptată de Marina Regală în 1795, scorbutul a dispărut din rândul marinarilor „ca prin farmec”. Lind a recomandat proceduri de dezinsecție la bordul navelor, a sugerat utilizarea navelor-spital pentru marinarii bolnavi din porturile tropicale și a dispus (1761) distilarea la bordul navelor a apei de mare pentru băut.

Ultima lucrare a lui Lind a fost publicată în 1768: „Essay on Diseases Incidental to Europeans in Hot Climates, with the Method of Preventing their fatal Consequences”. Era o lucrare descriptivă despre simptomele și tratamentele bolilor tropicale, care nu era legată în mod specific de medicina navală și a servit mai mult ca text general pentru medicii și emigranții britanici. Eseul a fost folosit în mod curent ca lucrare medicală în Marea Britanie în cei cincizeci de ani care au urmat publicării. Au fost tipărite șapte ediții, inclusiv două care au fost realizate după moartea lui Lind.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *