Izolarea în literatură: recomandări – Culture (really) is Cool

izolarea in literatura

Photocredit: intellectualtakeout.org

În această perioadă în care spectacolele sunt interzise, muzeele închise și ieșirea la mall e pe riscul dumneavoastră, transformați izolarea la domiciliu într-un lucru benefic.

Citiți o carte! Sau mai multe! Priviți izolarea ca pe o escapadă pe o insulă din mijlocul oceanului. Iată câteva propuneri de cărți – noi apariții pe care ar fi bine să le aveți cu dumneavoastră pe insula cărții! 

Demența digitală. Cum ne tulbură mintea noile tehnologii de Manfred Spitzer (Ed. Humanitas)

Izolarea în literatură. Viața noastră depinde astăzi atât de mult de noile tehnologii, încât am ajuns să ne simțim pierduți fără calculator, internet și telefon inteligent. În fiecare zi, o nouă invenție vine să ne facă munca mai ușoară, preluând mai ales din efortul mental pe care ar trebui să-l depunem. Care sunt însă efectele asupra creierului nostru? Asemenea unui mușchi, acesta se atrofiază cu cât este folosit mai puțin. Ne-am obișnuit să căutăm pe Google răspunsul la orice întrebare, să stocăm toate informațiile pe un dispozitiv digital și să efectuăm până și o socoteală simplă pe calculator. În plus, petrecem tot mai mult timp pe rețelele de socializare și înlocuim contactele personale cu cele virtuale. Folosind cele mai recente și importante studii științifice, psihiatrul și specialistul în neuroștiințe Manfred Spitzer investighează influența negativă pe care o pot avea mediile digitale asupra memoriei, puterii de concentrare și abilităților cognitive, în special ale tinerilor, iar cartea este un semnal de alarmă pentru părinți, profesori și politicieni.

Arta subtilă a nepăsării de Mark Manson (Ed. Lifestyle Publishing)

Pentru a fi fericiți, trebuie să renunțăm la a fi „pozitivi” mereu și trebuie, în schimb, să ne perfecționăm în învingerea obstacolelor. Susținându-și afirmațiile cu cercetări academice și anecdote bine plasate, Manson argumentează că, pentru a avea o viață mai bună, trebuie să știm nu cum să transformăm lămâile în limonadă, ci cum să le tolerăm mai bine. El ne sfătuiește să ne cunoaștem limitele și să le acceptăm. Aceasta este adevărata sursă a puterii. După ce ne-am acceptat temerile, greșelile și incertitudinile, după ce încetăm să evităm adevărurile dureroase și începem să le înfruntăm, putem găsi curajul și încrederea pe care le căutăm cu disperare.

Despre lumea aceasta și despre alte lumi de C.S. Lewis (Ed. Humanitas)

 C.S. Lewis adună în această colecție de eseuri gânduri despre scrierile de ficțiune, discutând, în special, rolul basmelor și al literaturii științifico-fantastice și îndreptându-și privirea critică atât asupra unor scriitori precum J.R.R. Tolkien sau George Orwell, cât și asupra dificilei sarcini de a scrie pentru copii. Lewis își afirmă poziția în contrast cu cea a criticilor literari ai vremii lui: să fii fermecător atunci când așterni pe hârtie imagini și întâmplări din lumea noastră reală sau din alte lumi, închipuite, înseamnă să pui în valoare, mai întâi de toate, povestea în sine și imaginația, fără a uita că gusturile copiilor în materie de literatură nu se deosebesc prea mult, la urma urmei, de cele ale oamenilor mari.

1 thought on “Izolarea în literatură: recomandări – Culture (really) is Cool

Comments are closed.