Gripa spaniolă: autoportret(e)

Gripa spaniolă a apărut în timpul Primului Război Mondial, fiind, se pare, similară cu gripa aviară de astăzi. S-a răspândit în multe țări odată cu întoarcerea soldaților de pe front, afectând în principal tinerii și având o rată de mortalitate ridicată.

Virusul a făcut între 50 de milioane și 100 milioane de victime între 1918 și 1919. Se crede că a fost una dintre cele mai letale pandemii, după Moartea neagră, din istoria umanității. Multe dintre victime au fost persoane tinere și sănătoase, gripa spaniolă fiind total diferită de celelalte pandemii care au afectat copii, bătrâni și persoane cu sănătatea deja slăbită.  Pictorii care au suferit de pe urma virusului și-au conturat experiențele personale în operele lor.

Edvard Munch

Munch este renumit pentru transpunerea traumelor și emoțiilor personale pentru a crea scene picturale ale diferitelor experiențe umane pline de discordie și mister. Cea mai faimoasă pictură a sa, „Strigătul”, este una dintre cele mai iconice imagini din istoria artei, clasându-se alături de Mona Lisa lui Leonardo da Vinci, Noaptea înstelată a lui Van Gogh și Guernica lui Picasso.

În 1919, Munch a căzut victimă epidemiei de gripă. În vârstă de 56 de ani și cu o stare de sănătate bună, a supraviețuit episodului și a fost inspirat să descrie experiența sa de contractare și supraviețuire la această încercare. Primul dintre cele două tablouri, intitulat „Autoportret cu gripă spaniolă”, îl arată pe artist izolat și singur. El este prăbușit pe un scaun de răchită și înfășurat într-un halat de bolnav și o pătură . Pielea îi este palidă și posibil icterică, părul îi este subțire, iar el ne privește cu ochii încastrați care denotă dezorientare și delir. Gura sa întredeschisă, care amintește de „The Scream”, sugerează că avea dificultăți de respirație. Munch a pictat acest autoportret în timp ce se afla în plină boală. În cel de-al doilea dintre tablourile lui Munch despre gripa spaniolă, intitulat „Autoportret după gripa spaniolă”, Munch se înfățișează pe sine însuși în primele etape de recuperare. Stă în picioare și nu în scaunul său de răchită, care este prezentat gol în fundul camerei. Culoarea a revenit pe fața sa, presupusul icter a dispărut, și-a lăsat barba să crească și a renunțat la halatul de bolnav pentru costumul verde obișnuit. Dar culoarea roșu intens care îi înconjoară ochii umflați sugerează disperarea profundă și epuizarea generată de boala sa.

Gustav Klimt, Egon Schiele

La 7 februarie 1918, Egon Schiele, pe atunci în vârstă de 27 de ani, a căutat din nou în mentorul său, Gustav Klimt, o muză. Dar de data aceasta, Schiele a trebuit să viziteze morga Allgemeines Krankenhaus, Spitalul General din Viena, pentru a face desenele renumitului pictor. Cu o zi înainte, Klimt murise în urma unui atac cerebral despre care mulți istorici cred că a fost rezultatul gripei. În urma vizitei lui Schiele au rezultat trei desene obsedante ale capului lui Klimt decedat, care arată chipul său deformat în urma accidentului vascular cerebral. În același an, Schiele a început să lucreze la un tablou, „Familia”, care trebuia să fie un portret al său, al soției sale și al viitorului lor copil. Dar înainte de a putea termina lucrarea, soția sa, care era însărcinată în șase luni, a murit de gripă. Trei zile mai târziu, și viața lui Schiele a fost răpusă de aceeași teribilă gripă spaniolă.

PS: Gripa spaniolă  a fost observată prima dată în Fort Riley, Kansas, Statele Unite la 11 martie 1918. Aliații din Primul război mondial au numit-o „gripă spaniolă” deoarece ea a primit mai multă atenție în presa spaniolă decât în restul Europei. Spania nu a fost implicată în conflict, iar presa nu era cenzurată ca în restul Europei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *