George Orwell – alături de comuniști, împotriva comunismului

0
George Orwell

George Orwell a compus primul său poem la vârsta de 4 ani, iar prima realizare literară a fost la vârsta de 11 ani.

George Orwell. Nu de puține ori, în perioada pandemiei, am auzit, citit, văzut numeroase articole  în care se vorbește despre „Noua Normalitate” ca fiind, de fapt, o societate distopică. În acest context, aproape invariabil, se face trimitere la două romane care par a fi definitorii pentru acest tip de societate – Ferma animalelor și 1984. Ambele îl au ca autor pe George Orwell. Să aruncăm o privire în biografia sa.

George Orwell s-a născut sub numele de Eric Arthur Blair în 1903, în Motihari, Bengal, India. La un an după naștere, George s-a mutat înapoi în Anglia cu mama sa, în timp ce tatăl său a rămas  în India ca funcționar public britanic. George a rămas distant față de tatăl său, lucru cauzat probabil și de faptul că acesta a fost, în cea mai mare parte a copilăriei lui George, staționat în India.

George Orwell a început să-și dezvăluie latura creativă încă de la o vârstă fragedă. Potrivit biografiei sale, a compus primul său poem la vârsta de 4 ani, iar prima realizare literară a fost la vârsta de 11 ani, când unul dintre poemele sale a fost publicat într-un ziar local.  Din 1911, George a început să frecventeze cursurile școlii St. Cyprian’s din Eastbourne, unde a obținut o bursă de la o vârstă foarte fragedă. Acum a început să observe cum elevii bogați erau tratați diferit. Nu s-a înțeles niciodată prea bine cu colegii săi, dar în schimb și-a concentrat atenția asupra educației sale. Dedicarea sa i-a adus burse pentru a merge la Wellington și Eton College, două universități de prestigiu. Din nefericire, odată ce și-a terminat studiile la Eton, nu și-a mai putut permite să meargă la școală.

În 1922, a decis să se înroleze în Forțele Imperiale de Poliție din India. Și-a petrecut următorii cinci ani staționat în Burma înainte de a se întoarce în Europa. După ce a lucrat în Franța având profesii foarte diferite, s-a întors în Anglia și a deschis un magazin sătesc. Sub pseudonimul George Orwell, a scris articole pentru ziare și apoi, în prima sa carte Fluierând a pagubă prin Paris și Londra (Down and Out in Paris and London) (1933), și-a descris experiența de scriitor de stânga.  Aceasta este o relatare emoționantă și mai ales comică a celor câțiva ani de sărăcie autoimpusă pe care i-a trăit după ce s-a întors în Europa.  În 1934, a fost publicat cel de-al doilea roman al său, Burmese Days, roman în care a explorat experiențele sale de peste mări și a oferit publicului o privire întunecată asupra colonialismului britanic.

Orwell, un socialist convins, a plecat în Spania în decembrie 1936 ca să devină corespondent de război în timpul Războiului Civil Spaniol. S-a alăturat însă ca voluntar Diviziei Lenin din Barcelona, unitate condusă de Partidul Muncitorilor de Unitate Marxistă (Partido Obrero de Unificación Marxista – POUM). Avansat la gradul de locotenent secund avea sub comandă un pluton de 30 de oameni. A fost împușcat în gât de un trăgător izolat și a fost temporar paralizat pe partea stângă și și-a pierdut vocea. În spital a aflat că POUM, partidul din care făcea parte, a fost considerat ca o facțiunea troțkistă și a fost declarat ilegal. Aflat în pericol de moarte, Orwell a reușit să fugă în Franța cu ajutorul consulului englez din Barcelona.

În august 1941 Orwell a început să lucreze pentru Eastern Service of the British Broadcasting Corporation (BBC). Sarcina principală consta în a scrie editorialul unei emisiuni radiofonice în care să comenteze evenimente din cel de-al Doilea Război Mondial. Comentariile sale au fost difuzate mai apoi din 1941 până în 1943 în India. În aceeași perioadă Orwell a lucrat și pentru ziarul The Observer. În anul 1943, Aneurin Bevan, editorul ziarului socialist Tribune, l-a angajat pe Orwell ca director editorial, având sarcina de a scrie un editorial săptămânal, intitulat ”Cum îmi place” (As I Please). Stilul său lucid și clar l-a transformat într-un jurnalist de campanie imbatabil, iar polemicile din această epocă conțin pagini de mare talent jurnalistic.

Două dintre cele mai populare cărți ale sale au fost publicate spre sfârșitul vieții. Prima a fost Ferma animalelor, în 1945, care a avut un succes imediat. Cel de-al doilea roman, Nineteen Eighty-Four (1984), a fost publicat în 1949. A fost încă un succes pentru George. Din nefericire, fiind bolnav de tuberculoză, nu a putut să se bucure mult timp de succesul său. La 21 ianuarie 1950, George Orwell a murit într-un spital din Londra. Ultimele sale două romane au contribuit la formarea lumii literare pe care o cunoaștem astăzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *