Fructe și legume neambalate: Franța interzice ambalajele din plastic

0

Pentru 30 de soiuri de fructe și legume, disponibile la vânzare în supermarketuri din Franța, nu vor mai fi ambalate în plastic începând anul 2022.

Se estimează că aproximativ 37% dintre produsele din fructe și legume din Franța erau vândute în ambalaje de plastic înainte de interdicție, iar oficialii guvernamentali spun că aceasta ar putea împiedica utilizarea unui miliard de articole din plastic de unică folosință în fiecare an. Președintele Emmanuel Macron a descris interdicția ca fiind „o adevărată revoluție” și a declarat că aceasta arată angajamentul țării de a elimina treptat plasticul de unică folosință până în 2040. Spania va introduce, de asemenea, o interdicție privind ambalajele din plastic pentru fructe și legume începând cu 2023. Grupurile de mediu au îndemnat și alte țări să urmeze exemplul.

Printre celelalte produse supuse acestei interdicții se numără ardeii, dovleceii, vinetele, prazul, bananele, perele și kiwi.

Vor fi scutite ambalajele care cântăresc mai mult de 1,5 kg, precum și fructele tocate sau prelucrate. Producătorilor unor soiuri mai vulnerabile, printre care roșiile cherry, zmeura și afinele, li s-a acordat mai mult timp pentru a găsi alternative la plastic, dar ambalajele din plastic vor fi eliminate treptat pentru toate fructele și legumele întregi până în 2026.

Reprezentanții WWF Franța au declarat că au salutat legea ca fiind „un pas pozitiv în direcția corectă”, dar au reamintit guvernelor că mai sunt multe de făcut pentru a pune capăt poluării cu plastic, inclusiv în ceea ce privește microplasticele.

Aproape trei sferturi dintre britanici au experimentat „anxietate, frustrare sau disperare” în legătură cu cantitatea de plastic care însoțește cumpărăturile lor. Aproximativ 59% dintre ei consideră că supermarketurile și companiile nu fac suficient pentru a oferi produse reîncărcabile, reutilizabile sau fără ambalaje, potrivit unui sondaj comandat de Friends of the Earth și City to Sea în iunie 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *