Femeile ”mature”, cu studii superioare, merg mai des la teatru – piesele preferate

femeile cu studii superioare merg mai des la teatru

Publicul TNB este ușor feminizat, jumătate fiind din segmentul de vârstă 35-54 ani și, în general, cu studii superioare.

Femeie, 35-54 de ani, studii superioare, venituri peste 3.000 lei/lună, domiciliu în București.  Nu este vorba de un anunț la un site de matrimoniale. Acesta este profilul spectatorului de teatru care merge la spectacolele Teatrului Național „I.L.Caragiale” din București, așa cum rezultă dintr-un studiu de marketing realizat de TNB în perioada 13 mai – 30 octombrie 2019.

Peste jumătate (53%) dintre spectatorii TNB au frecventat în ultimul an mai mult de 6 evenimente artistice și cei mai mulți au mers, în afară de spectacolele de teatru, la muzee/expoziții, cinema, concerte de muzică pop/rock și clasică. Circa două treimi (63%) dintre spectatorii TNB obișnuiesc să meargă la teatru cel puțin o dată la 2 luni. Peste jumătate din publicul TNB a frecventat în ultimul an circa 5 instituții teatrale: TNB, Teatrul de Comedie, Bulandra, Nottara și Odeon.

Peste 2/3 (75%) din publicul TNB participă la spectacole de teatru pentru că preferă acest tip de artă, în timp ce motivațiile pentru circa 6 din 10 sunt dorința de îmbunătățire a cunoștințelor și pentru că este stimulant și interesant. Stilul de teatru preferat al circa 4 din 10 spectatori TNB este comedia și pentru 24% drama. Din punct de vedere psihografic, 39% dintre spectatorii TNB au susținut creații artistice în ultimul an, cei mai mulți prin donarea de bani și prin participarea la strângerea de fonduri.

Publicul TNB este un public dinamic – utilizează orice oportunitate pentru a evada din rutina zilnică, apreciază valoarea confirmată și integrează arta, ca parte esențială, în viața lor. În plus este un public informat, circa jumătate afirmă că sunt primii care află ce se întâmplă. Din punct de vedere socio-demografic, publicul TNB este ușor feminizat, jumătate fiind din segmentul de vârstă 35-54 ani și, în general, cu studii superioare. Circa 6 din 10 dintre spectatorii TNB au venituri peste 3000 lei. Cei mai mulți dintre spectatorii TNB au gospodării mici (1-3 persoane) și sunt mulțumiți de viața pe care o au. În ceea ce privește modalitățile de procurare a biletelor, 59% le cumpără online, 54% direct de la casa de bilete. 85% își cumpără biletele singuri, iar pentru 15% le cumpără altcineva.

Cel mai apreciat spectacol vizionat la TNB este: Dineu cu proști (13%), Pădurea Spânzuraților (10%), Take, Ianke și Cadir (3%), Regele moare (3%), Revizorul (3%), No man’s land (2%), Visul unei nopți de vară,  Micul infern,  Caramitru-Mălăele, câte-n luna și în stele,  Livada cu vișini,  Furtuna,  (D)efectul Placebo, Toți fiii mei,  Două loturi, Omul care a văzut moartea, Gaițele, Anonimul venețian.

Prima componentă a studiului comandat de TNB se bazează pe analiza publicului care a mers cel puțin o dată la TNB în ultimul an, intervievat, parțial, prin intermediul unei platforme on-line, (eșantion de 601 respondenți, dintre care 243 au completat chestionarul on-line). A doua componentă a studiului a fost realizată pe baza analizei răspunsurilor unui eșantion de 800 respondenți – public general, cu vârste între 18-64 ani, rezidenți în Municipiul București.

1 thought on “Femeile ”mature”, cu studii superioare, merg mai des la teatru – piesele preferate

Comments are closed.