Femei în prima linie împotriva COVID-19, sărbătorite pe 8 martie

8 martie ziua femeii

Photocredit: www.apple.com

8 martie. Anul acesta, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, Parlamentul European evidențiază rolul primordial al femeilor pe durata crizei COVID-19.

Femeile sunt în prima linie a luptei cu pandemia de coronavirus, printre altele, și pentru că sunt majoritare în sectorul sanitar. Dar ele se numără și printre categoriile cele mai afectate, adesea având locuri de muncă precare sau nesigure, în sectoare care au dispărut ori s-au transformat din cauza crizei. În plus, lockdown-urile repetate au dus la creșterea violenței domestice. Eurodeputații fac un apel ca aceste inegalități să fie combătute. Parlamentul va celebra Ziua Internațională a Femeii cu ocazia sesiunii plenare din 8 martie. Cu acest prilej va fi proiectat un mesaj video din partea prim-ministrului Noii Zeelande, Jacinda Ardern.

Femei în lupta cu COVID-19

Pentru a crește gradul de conștientizare a situațiilor cu care se confruntă femeile în timpul crizei, Comisia pentru drepturile femeilor și egalitatea de gen (FEMM) a marcat Ziua Internațională a Femeii 2021 printr-o reuniune interparlamentară: „Suntem puternice: femeile conduc lupta împotriva COVID-19” pe 4 martie. Președintele PE, David Sassoli, și președinta CE, Ursula von der Leyen, au  deschis evenimentul, găzduit de președinta FEMM, Evelyn Regner. Printre participanți s-au numărat Helena Dalli, comisarul european pentru egalitatea de gen, și președintele grec, Ekaterini Sakelaropoulou.

 „Pandemia nu numai că a sporit inegalitățile care existau deja, dar este, de asemenea, probabil să elimine zeci de ani de realizări. Măsurile adoptate pentru a limita răspândirea virusului au agravat adesea diviziunea de gen. Pentru a ne asigura că viața femeilor face un pas înainte, nu înapoi, trebuie să obținem o egalitate autentică. Este timpul să încheiem retorica și să mergem mai departe”, a declarat  David Sassoli. El a adăugat că PE va monitoriza cu atenție dacă dimensiunea de gen este inclusă în planurile naționale de redresare.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dedicat această Zi Internațională tuturor femeilor de pe front, lucrătorilor din domeniul sănătății, asistentelor de vânzări care țin supermarketurile deschise, mamelor care își îngrijesc copiii în timp ce lucrează de acasă și celor care și-au pierdut locul de muncă. „Lucrăm pentru a pune femeile în centrul tuturor politicilor noastre”, a adăugat ea. „Astăzi propunem o directivă privind transparența salarială: femeile trebuie să știe dacă angajatorii lor le tratează corect și, dacă nu, trebuie să poată lupta și să obțină ceea ce merită. Vom propune o nouă legislație pentru combaterea violenței împotriva femeilor online și offline. ”

„Este izbitor de clar că avem nevoie de egalitate de gen și de femei puternice, fără de care recuperarea economică și socială ar rămâne incompletă. Este de datoria și responsabilitatea noastră să ne asigurăm că nevoile diferite, dar legate între ele, ale oamenilor de toate genurile sunt luate în considerare și satisfăcute în răspunsul COVID-19 pentru a construi o societate mai rezistentă, mai egală și mai dreaptă,” a declarat Evelyn Regner, președinta Comisiei FEMN.

Într-o dezbatere cu tema „Femei în prima linie și lecții învățate din gestionarea crizei”, femei lideri politici, lucrători în domeniul sănătății și experți în egalitatea de gen vor împărtăși cu eurodeputați și parlamentari experiențe personale și bune practici de emancipare a femeilor (empowerment) în timpul crizelor. Pe 8 martie, președinta Comisiei FEMM, Evelyn Regner, va fi live pe Facebook pentru a răspunde întrebărilor despre stadiul actual al egalității de gen în Uniunea Europeană și despre cum pandemia a înrăutățit situația femeilor. Evelyn Regner va avea o discuție live pe Instagram cu Anja Rubik, în legătură cu drepturile sexuale și de reproducere ale femeilor și cu poziția Parlamentului referitoare la interzicerea de facto a avortului în Polonia. Anja Rubik este cunoscută ca influencer de origine poloneză.

Impactul COVID-19 asupra femeilor

La un an după izbucnirea pandemiei, consecințele sociale și economice ar putea antrena un efect de durată asupra egalității de gen, periclitând progresele făcute și împingând încă 47 de milioane de fete și femei sub linia sărăciei la nivel global. Anul trecut s-au aniversat 25 de ani de la adoptarea Declarației ONU de la Beijing având ca scop promovarea femeilor de pe întreg globul, dar încă este un drum lung de parcurs până la egalitatea de gen. Conform Indexului 2020 (bazat pe date din 2018) al Institutului European pentru Egalitatea de Gen (EIGE), UE obține un scor de 67,9% la egalitatea de gen și este la 60 de ani distanță de atingerea egalității complete în ritmul actual.

Mai multe femei în prima linie a luptei cu COVID-19

Din cele 49 de milioane de lucrători în domeniul îngrijirii cei mai expuși la virus, în jur de 76% sunt femei. Diferențe mari s-au înregistrat în Letonia, unde femeile constituie 88% din personalul medical, față de doar 53% în Malta. În plus, femeile sunt supra-reprezentate în serviciile esențiale, cum ar fi în domeniul vânzărilor sau cel de îngrijire a copiilor (93%), servicii care au rămas deschise pe timpul pandemiei. În UE, femeile se regăsesc în proporție de 82% printre casieri și reprezintă 95% din lucrătorii în domeniul menajului și curățeniei.

Nesiguranța locului de muncă pentru femei

Femeile sunt supra-reprezentate și în sectorul serviciilor, unde ating 84% din angajații între 15 și 64 de ani. Acest domeniu a fost puternic afectat de pandemie și se confruntă cu pierderi de locuri de muncă. De asemenea, carantina a afectat sectoare economice considerate ”tradiționale” pentru femei, cum sunt îngrijirea de copii, secretariatul și activitățile casnice. Peste 30% dintre femeile din UE lucrează part-time și ocupă mare parte din locurile de muncă din economia informală. Drepturile angajaților, protecția socială, asistența medicală, precum și alte beneficii sunt simțitor reduse în aceste cazuri. Totodată femeile sunt cele care își iau cu precădere liber ca să îngrijească de copii sau rude, iar pe timpul carantinei au fost nevoite adesea să îmbine lucrul la distanță cu îngrijirea copiilor.

Creșterea violenței contra femeilor

În jur de 50 de femei își pierd viața urmare a violenței domestice în fiecare săptămână în UE, iar acest număr a crescut în perioada carantinei. Din cauza restricțiilor, victimelor le-a fost și mai greu să obțină ajutorul de care aveau nevoie. În același timp, folosirea intensă a internetului pe timpul pandemiei a crescut violența online bazată pe gen, precum și abuzurile sexuale online împotriva copiilor și în special a fetelor. Unele țări UE au luat măsuri suplimentare pentru a combate violența bazată pe gen pe timpul pandemiei.