Fără promoții, fără petreceri în cluburi … astăzi este Ziua Bărbatului!

Ziua barbatului

Începând cu 1999, pe 19 noiembrie se sărbătorește, anual, Ziua Internațională a Bărbatului (ZIB).

Obiectivele sărbătoririi ZIB includ concentrarea asupra sănătății bărbaților și băieților, îmbunătățirea relațiilor dintre sexe, promovarea egalității între sexe și prezentarea de modele masculine de urmat.

Este o ocazie pentru a evidenția discriminarea față de bărbați și băieți și pentru a sărbători realizările și contribuțiile lor, în special contribuțiile lor la comunitate, familie, căsătorie și grija de copii. Pe data de 2 februarie 2016, Parlamentul României  a votat sărbătorirea zilei bărbatului ca sărbătoare oficială a statului român.  Ziua nu este însă liberă. Prima dată când această zi s-a sărbătorit este data de 19 noiembrie 2016.

Pentru anul acesta, Institutul Național de Statistică urează La mulți ani! bărbaților și băieților din România printr-o postare pe Facebook, reamintindu-le să petreacă responsabil.

Promovarea sexului masculin

Tema pentru ZIB 2019 este „A face o diferență pentru bărbați și băieți“ și se concentrează pe necesitatea de a promova și valoriza bărbații și băieții și de a ajuta persoanele care aduc îmbunătățiri practice în sănătatea și bunăstarea acestora la nivel global.

Primele dezbateri privind necesitatea existenței acestei zile au apărut în 1968, când jurnalistul american John P. Harris a scris un editorial în Ziarul Salina, prezentând lipsa unui echilibru în sistemul sovietic, care promova o Zi internațională a femeilor muncitoare, fără a promova o zi corespunzătoare și pentru muncitorii bărbați. Harris a specificat faptul că, deși nu le invidia pe femeile sovietice pentru ziua de glorie din Martie, era clar că lipsa echității pentru bărbați expunea un defect important din sistemul comunist care, „face atâta caz de faptul că a promovat aplicarea drepturilor egale pentru ambele sexe dar în care, așa cum reiese, femeile sunt mult mai egale decât bărbații”.

Harris a prezentat faptul că, în timp ce bărbații trudeau de-a lungul șanțurilor lor, făcând ceea ce Guvernul și femeile le spuneau să facă, nu exista nicio zi în care bărbații să fie recompensați pentru serviciul pe care îl prestează, dându-i posibilitatea lui Harris de a concluziona că „Aceasta mi se pare a fi o discriminare ilegală și o inegalitate de rang”.