Experiment de design ecologic: „casa bio” din Paris

casa bio paris

Casa bio: În zona sud-estică a Parisului, lângă turnuri maiestuoase încărcate de sticlă, beton și oțel, se derulează un experiment de design ecologic.

Pe o suprafață de 228 de metri pătrați se află o scară din stejar formată din 80 de uși reciclate, calorifere digitale încălzite de la procesoarele computerelor și 16 panouri solare hipereficiente care filtrează și aerisesc aerul, dar care produc și electricitate. Structura este realizată aproape în întregime din material cu proveniență  „bio” – cele care cresc natural, cum ar fi lemnul și paiele.

Cunoscută sub numele de La Petite Fabrique (Mica Fabrică), este un prototip inovator care ar putea ajuta capitala Franței să-și atingă angajamentul de a deveni neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050. Având în vedere că domeniul construcțiilor imobiliare este principala sursă de deșeuri din Paris, reprezentând 9,5 milioane de tone de gunoi pe an și 20% din emisiile de gaze cu efect de seră ale orașului, clădirile bio sunt  văzute ca un sector cu un potențial enorm de îmbunătățire.

Fiecare centimetru din mica fabrică pe două etaje, care, la sfârșitul anului 2020 a fost lansată ca două biblioteci școlare și o sală de clasă, emană o atenție extraordinară la detalii. Izolația constă din 225 de baloți de paie dispuși în pereți și un strat de 25 cm de carton reciclat în pardoseli, care se sprijină pe 39 de grămezi de oțel refolosibil – producând cu 50% mai puțin CO2 decât betonul – introduse în pământ.

Ventilatoarele fără lame atârnă de tavan ca niște nave spațiale, creând un curent de ventilație de 360 de grade, în condiții de siguranță împotriva COVID-19, în timp ce ferestrele, cu geam triplu, mențin temperatura interiorului echilibrată prin filtrarea lentă a aerului.

O parte din lemnul structurii provine din parcul public Bois de Vincennes, situat la câțiva kilometri distanță. Terasa de la etaj va avea o grădină de legume, iar asfaltul din curte a fost îndepărtat și înlocuit cu dale de podea  „vegetală vie”, care sunt parțial minerale, parțial iarbă, absorbind ploaia în exces.

Motto-ul este de a „construi diferit” într-un sens foarte practic, folosind materiale ecologice și bazându-se pe punctele forte ale economiei circulare. Cărămizile care alcătuiesc peretele interior și tencuiala, de exemplu, sunt realizate din pământ brut adunat, în timp, din gropile rezultate pentru realizarea proiectului de transport public  Grand Paris Express.  Prototipul casei bio a fost lansat oficial în septembrie 2018, dar construcția nu a început decât după un an.

În schimb, concentrarea inițială a echipei a fost cercetarea intensivă. Studiile asupra microclimatului au fost efectuate pentru a măsura variabile precum vântul, lumina soarelui și precipitațiile, ceea ce a condus la adaptări de proiectare, cum ar fi umbrele de soare din lemn, care pot fi extinse peste ferestre pentru a contracara căldura excesivă.

Rezultatul unei astfel de atenții acordate detaliilor este o clădire care nu conține beton și cântărește doar 196 de tone (comparativ cu aproximativ 1.300 de tone, dacă s-ar fi folosit materiale convenționale). Doar 60 de tone de material nu vor fi compostabile sau reciclabile, cum ar fi sticla laminată și barierele de umiditate din pereți, iar clădirea va fi alimentată în mare parte cu energie regenerabilă.

Cu toate acestea, bugetul de 510.000 de euro (447.000 de lire sterline) pentru crearea structurii, care fusese deja decis înainte ca „echipa ecologică” să preia proiectul, a rămas exact același.

În timp ce Franța este ea însăși deja lider mondial în ceea ce privește construcțiile moderne, cu surse biologice – de exemplu, din 2022, toate clădirile publice noi trebuie să fie construite din cel puțin 50% cherestea sau alte materiale naturale – Fabrica Mică este primul proiect de acest gen realizat de autoritățile publice din Paris.