Ein Hod- satul cu 22 de galerii de artă

Ein Hod- destinatii de vacanta

De numele lui Marcel Iancu (cunoscut și ca Marcel Janco), pictor, arhitect și eseist român de origine evreiască, se leagă nașterea uneia din cele mai importante mișcări artistice – dadaismul, alături de Tristan Tzara. 

Tot Marcel Iancu este și fondatorul unui sat al artiștilor în Israel. Se întâmpla în 1953 când pictorul, fascinat de peisajele de la poalele Muntelui Carmel, cere permisiunea autorităților să pună bazele unei colonii pentru artiști în satul Ein Hod, situat la 20 de km de Haifa, în nordul Israelului. Odată cu primirea acordului, la Ein Hod s-au mutat definitiv artişti din toate domeniile artei: pictori, sculptori, poeţi şi scriitori, actori.

Ein Hod se caracterizează prin amplasarea specială, pe un deal înconjurat de plantații de măslini, cu vedere la Marea Mediterană, în valurile căreia soarele apune grandios în fiecare zi. În ciuda lipsei de fonduri și a resurselor de dezvoltare, mica așezare a reușit să-și păstreze natura originală, istorică și farmecul romantic și simplu al Israelului în primii săi ani de independență.

Satul are acum 22 de galerii, 14 ateliere de artă, 2 muzee și 14 camere de închiriat turiștilor. Atelierele de lucru acoperă domenii precum tipărirea, sculptura, fotografia, muzica (vocal), ceramică, mozaicurile, designul, vitraliul, litografia și fierăria. În timpul lunilor de vară, spectacole de muzică au loc într-un amfiteatru în aer liber. Pe tot parcursul anului, concertele gratuite de jazz în aer liber se desfășoară în zilele de sâmbătă, în apropiere de piața centrală a satului. În decursul anilor, zece dintre artiștii de la Ein Hod au primit Premiul Israel, cel mai important premiu israelian, decernat anual, de Ziua Independenţei. În 1967, Premiul Israel a fost decernat lui Marcel Iancu. În 1983, un an înainte de moartea sa, se deschide la Ein Hod Muzeul „Janco Dada”.