Dr. Adrian Alexandru: „Noi asociem o imagine frumoasă cu trei lucruri: sănătatea, succesul și vitalitatea”

DR. ADRIAN ALEXANDRU, medic primar chirurgie plastica si reconstructiva

Doctorul Adrian Alexandru, medic primar chirurgie plastică și reconstructivă, modelează corpul și chipul, îmbunătățește aspectul fizic și combate procesul de îmbătrânire. Nu crede că ceea ce face este „chirurgie magică”, dar este convins că operațiile sale determină schimbarea atitudinii și creșterea încrederii pacienților în ei înșiși.

De multe ori, se pune semnul egal între chirurgia plastică și cea estetică. Care sunt diferențele?

Chirurgia plastică este specialitatea care se ocupă cu tot ce înseamnă recuperarea formei și funcției pierdute a părților suprascheletale. Chirurgia estetică este o mică parte a chirurgiei plastice, care se ocupă cu îmbunătățirea formei, aspectului fizic, precum și combaterea procesului de îmbătrânire. Componenta definitorie a chirurgiei plastice este reconstrucția structurilor organismului uman, de aceea denumirea completă este de chirurgie plastică reconstructivă. Operațiile din cadrul chirurgiei plastice sunt operații de necesitate pentru redobândirea funcției și formei corpului. Chirurgia estetică derivă din chirurgia plastică, este o componentă a acesteia, presupune operații și proceduri ce nu sunt obligatorii, sunt elective, este alegerea noastră dacă le facem sau nu, și are ca scop combaterea procesului de îmbătrânire și îmbunătățirea aspectului nostru fizic.

Pe site-ul dvs. aveți un motto : „Dacă ai încredere în tine, inspiri încredere altora.” de Johann W. von Goethe. De fiecare dată când, de exemplu, o femeie își face o intervenție de chirurgie estetică, aceasta vine însoțită și de replica „Acum am mai multă încredere în mine!”. Se pare că între chirurgia estetică și sentimentul de încredere e o relație puternică. Care este substratul psihologic al acesteia?

Fără să explorăm foarte mult psihologia umană, am putea spune următoarele. În Europa, 72 de milioane de persoane care ating vârsta de 40 de ani asociază o imagine frumoasă cu succesul. Majoritatea oamenilor, și sunt studii pe această temă, asociază o imagine frumoasă cu trei lucruri: sănătatea, succesul și vitalitatea. Și mie și dumneavoastră ne este foarte ușor și necesar să aspirăm la o atmosferă mai relaxată, la emoții pozitive, la o stare de echilibru între ce simțim și cum arătăm. Motivațiile pacienților sunt foarte diferite, de la complexe pentru aspectul fizic, de exemplu un nas prea proeminent, urechi prea evidente, clăpăuge, sau niște sâni prea mici, la frustrări determinate de aceste aspecte, de exemplu dismorfismul grăsos corporal pe care nu-l putem corecta doar cu dieta și stilul de viață sănătos, sau doar fine ajustări necesare pentru combaterea procesului de îmbătrânire. Dar toate aceste corecții ce pot fi realizate cu ajutorul chirurgiei estetice determină în noi schimbarea atitudinii, creșterea încrederii și, implicit, emanăm o altă energie, suntem mai încrezători, mai optimiști, mai puternici interior și toate astea se văd. „O imagine face cât 1000 de cuvinte” este un proverb chinezesc care se aplică și în cazul nostru, precum și psihologiei umane – o imagine de sine frumoasă răzbate dincolo de noi. Este în egală măsură adevărat că un chirurg trebuie să fie conştient de stabilitatea emoţională a pacientului, de aşteptările, motivaţiile şi obiectivele lui pentru a oferii soluții corecte și adecvate pacienților.

Ignorăm vârsta biologică și vrem să fim „mai frumoși” și „mai tineri”. Chirurgia plastică sau cea estetică poate fi …„chirurgia magică” care ne îndeplinește aceste vise ? Putem spune că, dacă banii nu aduc fericirea, atunci frumusețea te face mai fericit ?

Da, chirugia plastică ne poate ajuta să fim mai frumoși, mai tineri, dar magică e puțin prea mult spus. Iar ideea că frumusețea te face fericit eu o refuz, nu devenim alții după chirurgia estetică, chirurgia nu ne schimbă personalitatea, nu rezolvă toate nefericirile noastre. Cred că este greșit să încurajăm ideea că frumusețea este cheia fericirii, insist asupra acestui aspect în toate consulturile pe care le fac. Putem spune că ne poate ajuta, ne poate susține în acest demers.

În chirurgia plastică se întâlnesc și se combină știința medicală și arta. Cât de importantă este, în acest sens, creativitatea si inovația pentru chirurgul plastician?

Inovația are la bază multe studii, multă știință, abia în etapa a doua intervine creativitatea, în momentul în care adaptăm inovațiile medicale nevoilor fiecărui pacient. Creativitatea și inovația se regăsesc pe de o parte în noile device-uri, noile metode de tratament, în noi abordări ale diverselor probleme și, pe de altă parte, în identificarea metodei sau combinații de metode/tratamente ideale pentru fiecare pacient care are particularitățile sale. Ambele sunt foarte importante, întrucât sunt cele care generează evoluția în medicină. Un chirurg are viața pacientului în mâinile sale în momentul în care operează. Tocmai de aceea, conceptul de creativitate se raportează la practica chirurgiei. Cum așa? Ei bine, chirurgia și creativitatea sunt strâns legate, mai ales în cursul unei operații, atunci când pot interveni diverse “elemente-surpriză”.  Moment în care medicul trebuie să se orienteze rapid, apelând la creativitatea sa, viteza de reacție fiind esențială. Creativitatea are un loc aparte în…multe setări în ceea ce privește un medic, cuprinde un spectru larg și dezvoltă experiența plină de inovație.

Care sunt cele mai solicitate intervenții estetice de către pacienții români, femei și bărbați ?

Cea mai frecventă operație solicitată de femei este chirurgia sânului, vorbim și de augmentare și de lifting mamar, a doua ca frecvență este lipoaspirația zonelor grăsoase refractare la dietă și sport, și blefaroplastia. La bărbați, cea mai frecventă este lipoaspirația corporală și a gușei, blefaroplastie, otoplastie. Intervențiile nechirurgicale cele mai solicitate sunt botoxul și acidul hialuronic.

Piața serviciilor medicale de chirurgie estetică este una în plin avânt. Ce face diferența pe acastă piață, din punctul de vedere al specialistului ?

Diferența este dată de multe aspecte. În primul rând, trebuie să atingi un nivel de experiență pentru a înțelege toate cerințele și dorințele. Din punctul meu de vedere experiența, pregătirea profesională continuă, comunicarea cu pacientul, empatia față de acesta, precum și echipamentul și substanțele folosite fac diferența.

Bogdan Guță