Cum evaluăm corect riscurile și beneficiile medicamentelor

Pentru o mare parte dintre noi, utilizarea de medicamente face parte din rutina cotidiană, populația bazându-se pe medicamente pentru tratarea diverselor afecțiuni și îmbunătățirea stării de sănătate.

În aceste condiții, deși medicamentele pot efectiv ameliora starea de sănătate și combate boala, este important ca toți utilizatorii să conștientizeze faptul că toate medicamentele, indiferent dacă aparțin sau nu categoriei celor eliberate pe bază de prescripție medicală, prezintă atât riscuri, cât și beneficii.

Beneficiul unui medicament constă din efectele utile ale utilizării acestuia (ca, de exemplu, scăderea tensiunii arteriale, vindecarea infecțiilor sau ameliorarea durerii), în timp ce riscul constă din posibilitatea apariției unor efecte neplăcute și neintenționate, ca urmare a folosirii aceluiași medicament. Astfel de riscuri sunt de gravitate variabilă, de la simple neplăceri precum deranjamentul gastric, până la manifestări grave precum leziunile hepatice. În acest context, autoritățile competente în domeniul medicamentului sunt din ce în ce mai preocupate de educarea opiniei publice în vederea unei evaluări conștiente și responsabile a riscurilor și beneficiilor medicamentului de fiecare dată când se pune problema unei decizii cu privire la utilizarea unui medicament.

”Pe de o parte, ȋn discuţie intră, ȋn primul rȃnd, utilizatorul medicamentului. De regulă, în situația în care beneficiile unui medicament depășesc riscurile cunoscute, autoritatea competentă consideră că acesta prezintă un nivel suficient de siguranță pentru a fi autorizat și pus pe piață. Ceea ce nu exclude însă necesitatea evaluării beneficiilor și riscurilor de către fiecare utilizator individual înainte de folosirea oricărui medicament, ca demers necesar pentru asigurarea unei decizii optime”, a explicat conf. dr. Carolina Negrei, medic primar Medicină Internă, medic specialist Reumatologie, Facultatea de Farmacie, UMF „Carol Davila” Bucureşti .

Despre toate aceste aspecte veți putea afla mai multe în cadrul conferinței ”GENDER MEDICINE- Impactul XENOBIOTICELOR asupra sănătății populației: Sănătate – Mediu – Alimentație”, a 4-a ediţie, care va avea loc în perioada16-17 mai 2019.

2 thoughts on “Cum evaluăm corect riscurile și beneficiile medicamentelor

Comments are closed.