Ce caută fluturii în stomac? Cartografierea emoțiilor în corp

emoțiile și culorile lor

Emoțiile au fost  cartografiate de neurologul finlandez Lauri Nummenmaa, împreună cu co-autorii Riitta Hari, Enrico Glerean și Jari K. Hietanen.

Expresii, universal valabile în toate limbile și peste tot pe glob,  precum „mi s-a făcut pielea de găină”, ”simt fluturi în stomac”, „mă trec fiori pe șira spinării” nu sunt doar niște vorbe goale sau clișee verbale –  ele  numesc date calitative reprezentând o serie  de emoții.  

Acestea sunt resimțite în organism, iar feedback-ul somato-senzorial este cel care declanșează experiențe emoționale conștiente. Numeroase studii au stabilit că emoțiile ne pregătesc pentru a face față provocărilor întâlnite în mediu prin ajustarea activității sistemelor cardiovascular, muscular, neuroendocrin și nervos autonom (ANS). Această legătură între emoții și stări corporale se reflectă și în modul în care vorbim despre emoții : o tânără mireasă care se căsătorește săptămâna viitoare poate avea brusc „picioare reci”, îndrăgostiții dezamăgiți pot avea  „inima zdrobită”, iar un  cântec preferat poate trimite „frisoane pe coloana vertebrală”.

Emoțiile au fost  cartografiate de neurologul finlandez Lauri Nummenmaa, împreună cu co-autorii Riitta Hari, Enrico Glerean și Jari K. Hietanen, într-un interesant studiu neuroștiințific. Astfel, cercetătorii finlandezi au realizat cinci experimente, arătându-le participanților (701 persoane) două siluete de corpuri alături de cuvinte emoționale, povestiri, filme sau expresii faciale. Ei au fost rugați să coloreze regiunile corporale a căror activitate o simțeau în creștere sau în scădere în timp ce priveau fiecare stimul. De asemenea, participanților li s-a cerut să-și sorteze sentimentele, după cinci grupuri/categorii: sentimente pozitive, sentimente negative, procese cognitive, stări și boli somatice (sau corporale) și stări homeostatice (funcții corporale).

După ce au făcut distincții nu numai între stările emoționale, dar și între gândire și senzație, participanții la studiu au colorat contururile goale ale corpului uman pe un computer atunci când au fost întrebați unde au simțit sentimente specifice. Astfel,  tipuri similare de emoții s-au adunat în locuri similare – furia, teama și dezgustul concentrându-se în partea superioară a corpului, în jurul organelor și mușchilor care reacționează cel mai mult la astfel de sentimente.  Emoțiile pozitive ale recunoștinței și ale comunității, precum și emoțiile negative ale vinovăției și disperării, au arătat remarcabil de similare, cu sentimente cartografiate în primul rând în inimă, urmate de cap și de stomac. Mania și epuizarea, alte două emoții opuse, s-au simțit amândouă pe tot corpul.

Descoperirea senzațiilor corporale subiective asociate cu emoțiile umane ne poate ajuta să înțelegem mai bine tulburările de dispoziție, cum ar fi depresia și anxietatea, care sunt însoțite de procesarea emoțională modificată. Modificările topografice în senzațiile declanșate de emoție din organism ar putea astfel oferi un nou biomarker pentru tulburările emoționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *