Ce a fost mai întâi, Shakespeare sau lebăda? Aceasta e întrebarea!

William Shakespeare si lebada- simbolurile orasului Stratford-upon-Avon

Stratford este renumit nu numai ca fiind locul de naștere al lui William Shakespeare, dar și pentru clădirile sale cu o arhitectură aparte.

Stratford-upon-Avon este capitala districtului Warwickshire situat în centrul Angliei. Vechi târg comercial anglo-saxon, Stratford este renumit nu numai ca fiind locul de naștere al lui dramaturgului, dar și pentru clădirile sale cu o arhitectură aparte, clădiri care spun povestea orașului, creșterea și dezvoltarea sa peste secole. Fără îndoială, cele mai atractive din punct de vedere turistic sunt obiectivele legate de viața și opera lui William Shakespeare, cel mai faimos dramaturg al lumii. 

Dintre cele cinci case deținute și îngrijite de către Fundația Shakespeare, trei sunt în centrul orașului. Acestea sunt casa în care s-a născut pe 23 aprilie 1564, Hall’s Croft (una din locuințele fiicei lui Shakespeare, Susannah) și New Place, clădire ridicată pe locul unei case deținute de dramaturg. În imediata vecinătate a orașului se găsesc alte două proprietăți legate de autor: casa Annei Hathaway, prima locuință a soției lui, și casa mamei sale. 

De asemenea, în oraș se mai află biserica Sfânta Treime (Holy Trinity Church), unde a fost botezat și unde este și înmormântat autorul. Stratford-upon-Avon găzduiește și Royal Shakespeare Company (RSC), una dintre cele mai renumite companii de teatru din lume.

Totuși, orașul se mai mândește cu încă un simbol, nu la fel de celebru, dar la fel de iubit. Este vorba de lebădă! Le poți vedea plutind grațios pe apele râului Avon sau odihnind-se pe peluzele din spatele RSC. Dramaturgul și lebăda par să-și împartă frățește cinstea de a fi simbol al minunatului oraș anglo-saxon dar, ca într-o veritabilă piesă shakesperiană, acțiunea piesei cunoaște o turnură nouă și aflăm că, de fapt, Shakespere este….lebăda! Cel puțin așa este în viziunea la fel de celebrului contemporan al lui Shakespeare – actorul, dramaturgul și poetul Ben Jonson (1572 – 1637). El l-a numit pe Shakespeare „sweet swan of Avon, sufletul unei epoci, încântarea, minunea scenei noastre! Shakespeare a fost nu pentru o vârstă, ci pentru totdeauna”.

1 thought on “Ce a fost mai întâi, Shakespeare sau lebăda? Aceasta e întrebarea!

Comments are closed.