Cât de multe sunt prea multe? Cum știți dacă alcoolul devine o problemă

Imagine de Concord90 de la Pixabay

Imagine de Concord90 de la Pixabay

Pentru unii oameni, un pahar de vin, o bere sau un cocktail reprezintă un răsfăț ocazional. Alții se străduiesc să se oprească la un singur pahar sau chiar la mai multe. Unii pot bea alcool cu moderație, dar totuși simt că nu dețin controlul asupra dorinței de a bea. 

Unele persoane ar trebui să evite complet alcoolul. Printre acestea se numără femeile însărcinate și persoanele care iau anumite medicamente. Pentru majoritatea adulților, experții recomandă ca bărbații să limiteze alcoolul la cel mult două băuturi pe zi, iar femeile la cel mult o băutură pe zi. A bea mai puțin este mai bine pentru sănătate decât a bea mai mult.

„Și nu ar trebui să le păstrați și să le beți pe toate într-o sâmbătă seara”, spune dr. George Koob, director al Institutului Național pentru Abuzul de Alcool și Alcoolism al NIH. Acest tip de consum, numit binge drinking, este deosebit de periculos. Binge drinking este atunci când consumați cinci sau mai multe băuturi în decurs de câteva ore pentru bărbați și patru sau mai multe pentru femei. Exemple de băutură standard sunt un pahar de bere de 340.20gr, un pahar de vin de 141.75gr sau 42.5gr de lichior tare.

Consumul excesiv de alcool poate duce la stări de leșin sau chiar la supradoze mortale. De asemenea, consumul excesiv de alcool, în general, poate cauza multe probleme de sănătate. Printre acestea se numără boli de ficat, probleme cardiace și pulmonare, precum și slăbiciune musculară și osoasă.

Referitor la consumul de alcool în SUA, există câteva vești bune: „Am observat o scădere constantă a consumului de alcool la minori”, spune Koob. „Iar decesele asociate cu conducerea în stare de ebrietate au scăzut, în general”. „Am văzut, de asemenea, acțiuni civice  precum „ianuarie sec”, „curios treaz” dar și baruri care servesc cocktailuri fără alcool”, explică Koob. „Oamenii sunt mai conștienți de faptul că există persoane care nu vor să bea.” Dar există și vești proaste. În ultimele două decenii, decesele care implică consumul de alcool au crescut de peste două ori. Cea mai mare creștere a fost în cazul femeilor. Este posibil ca pandemia COVID-19 să fi înrăutățit lucrurile. „Destul de multe studii indică faptul că oamenii au încercat să facă față stresului provocat de pandemie prin consumul de alcool”, spune Koob. „Și au existat factori de stres peste tot. Izolarea. Pierderea locurilor de muncă. Îngrijorarea de a se îmbolnăvi. Și, pentru femei în special, creșterea responsabilităților acasă.”

Regândiți-vă la modul în care consumați alcool

Tulburarea de consum de alcool este atunci când nu vă puteți opri sau controla consumul de alcool, în ciuda daunelor aduse muncii, sănătății sau vieții personale. Acest lucru nu arată la fel pentru toată lumea. Este o tulburare complexă și poate fi ușoară, moderată sau severă.

„Tulburarea de consum de alcool nu este cauzată de un singur lucru”, spune dr. Robert Messing, care studiază alcoolul și implicațiile asupra creierului la Universitatea din Texas. „Persoane diferite pot avea diferite combinații de simptome”.

Este util să știți ce simptome să căutați, astfel încât să puteți face schimbări în obiceiurile dumneavoastră de consum de alcool din timp.  Dacă alcoolul cauzează probleme în viața dumneavoastră, sunt disponibile multe terapii eficiente.

Terapiile de discuție, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală, vă pot ajuta să vă învățați factorii declanșatori ai consumului de alcool și modalitățile de gestionare a acestora.

„Și există medicamente foarte bune și sigure”, spune dr. Nancy Diazgranados, care tratează persoanele cu tulburări legate de consumul de alcool la NIH Clinical Center.

„Acestea înlătură poftele sau dorința, nevoia pentru următorul pahar. Acest lucru face mai ușor să renunți, deoarece nu te gândești la următorul pahar toată ziua”. Aceste medicamente care nu provoacă dependență pot fi prescrise de un medic.

Unele persoane pot beneficia de consiliere familială pentru a ajuta la repararea relațiilor deteriorate de consumul de alcool, spune Diazgranados. Alte tipuri de terapie, cum ar fi terapia recreativă și vocațională, îi învață pe oameni cum să evite alcoolul în viața personală și profesională.

Este o șansă mai bună de recuperare atunci când folosiți mai multe dintre diferitele tratamente în același timp, spune ea.

Schimbarea modului de a gândi

Este posibil să nu reușiți prima dată când încercați să renunțați sau să reduceți consumul de alcool. Recidiva este frecventă în cazul tulburărilor legate de consumul de alcool. „Dacă mai aveți câte o alunecare din când în când, considerăm totuși că vă aflați cel puțin în stadiile incipiente de recuperare”, spune Koob.

Poate fi nevoie de mai multe încercări pentru a vă recăpăta controlul asupra consumului de alcool. Acest lucru se datorează faptului că alcoolul îți poate schimba de fapt creierul. Cercetătorii încearcă să înțeleagă mai bine aceste schimbări și cum să le inverseze. Echipa dr. Diazgranados compară diferențele cerebrale dintre băutorii înrăiți, băutorii moderați și persoanele care nu beau.

„Vrem să știm cum sunt afectate funcțiile creierului de consumul de alcool”, explică ea. Se folosesc scanări cerebrale pentru a observa efectele alcoolului asupra diferitelor zone ale creierului. Aceste zone ar putea fi apoi potențial vizate de noi tratamente.

„Mahmureala se ameliorează cu ajutorul medicamentelor antiinflamatorii, cum ar fi aspirina”, explică dr. Messing. „Acesta este probabil un indicator că inflamația este cauzată de consumul excesiv de alcool”. Echipa sa caută să afle dacă această inflamație crescută declanșează o activitate cerebrală care apoi îi determină pe oameni să bea mai mult – și cum să prevină acest lucru cu medicamente.

Înțelegerea modului în care alcoolul modifică, influențează creierul ar putea duce la noi modalități de prevenire și tratare a dependenței. Dar, deocamdată, dacă vă luptați cu alcoolul, discutați cu cineva de încredere.

„Căutați ajutor, fie că este vorba de furnizorul de servicii medicale, fie de un pastor sau de un prieten”, spune Diazgranados. „Întotdeauna există cineva dispus să te ajute prin tratament”.