Câștigătorii celei de-a patra ediții a Festivalului de film „Sănătate pentru toți”

0

7 scurtmetraje câștigătoare, 4 mențiuni speciale din partea juriului.

OMS a anunțat selecția oficială a filmelor câștigătoare din acest an la cel de-al 4-lea Festival anual de film „Sănătate pentru toți”, care a avut loc la sediul OMS din Geneva. În cadrul evenimentului, la care au participat fizic și online actori, producători și personalități publice, au fost anunțate filmele câștigătoare pentru 7 categorii diferite, în timp ce 4 filme au primit mențiuni speciale din partea juriului.

Acesta este al patrulea an al festivalului de film, iar concurența nu a fost mai puțin acerbă, cele 93 de filme preselectate acoperind subiecte care variază de la anxietate și depresie până la efectele schimbărilor climatice asupra sănătății, precum și provocările în materie de sănătate ale persoanelor cu handicap. Filmele au fost jurizate de un juriu format din profesioniști, artiști și activiști renumiți, printre care se numără actorii de renume Sharon Stone și Alfonso Herrera, coregrafa Sherrie Silver, activista pentru climă Sophia Kianni și personalitatea media Adelle Onyango. Din selecția oficială se atribuie câte un „GRAND PRIX” pentru fiecare dintre cele trei categorii principale de concurs: Acoperire universală a sănătății, Urgențe sanitare și O mai bună sănătate și bunăstare, care se aliniază cu obiectivele OMS „Triple Billion Targets”.

Sharon Stone, câștigătoare a premiilor Globul de Aur și Emmy, producătoare și activistă pentru sănătate și cauze umanitare, a declarat:

„Sunt încântată să fac parte din Festivalul de film ”Sănătate pentru toți”. Este vorba despre crearea unei mai bune conștientizări cu privire la acțiunile cruciale necesare pentru a ajunge la condiții de viață mai sănătoase în întreaga lume. Poveștile selectate ne vorbesc despre valoarea intrinsecă a unei bune sănătăți și a accesului la aceasta și pledează pentru o acoperire universală a sănătății. Acoperirea universală a sănătății este un drept foarte important, este un drept al omului pentru toată lumea din întreaga lume.”

De asemenea, au fost acordate patru premii speciale pentru un film produs de studenți, un film despre schimbările climatice și sănătate, un film despre sănătatea și drepturile sexuale și reproductive și un film de foarte scurt metraj.

Tema sănătății mintale a fost foarte prezentă în filmările câștigătoare din acest an, inclusiv un scurtmetraj puternic și emoționant din Suedia despre anxietate și depresie. Filmul, realizat pe o coloană sonoră emoționantă, a prezentat o serie de actori care exprimă diferite stadii ale anxietății și modul în care aceasta se poate manifesta. Mesajul general a fost că nu sunteți singuri când vă confruntați cu gânduri negative și că este în regulă să recunoașteți astfel de sentimente.

Un alt film câștigător, din Bangladesh, prezintă un băiețel care a fost expus la plumb de la o fabrică locală. Filmul emoționant prezintă în detaliu efectele pe care acest lucru le-a avut asupra dezvoltării sale educaționale și munca depusă de o organizație neguvernamentală locală atât pentru a evidenția problema, cât și pentru a lua măsuri de prevenire a otrăvirii cu plumb în comunitatea afectată.

Lista filmelor premiate:
UHC „Grand Prix”: Picioarele miraculoase ale lui Jonathan” – Sierra Leone. Regizat de Mamihasina Raminosoa și Nantenaina Rakotondranivo din Madagascar pentru ONG-ul Miracle Feet / Documentar – Durata 3’19”’.

Urgențe în domeniul sănătății „Grand Prix”: Nurses facing Covid / Na Lihna de Frente – BraziliaRealizat de Klimt Publicidade și Conselho Federal de Enfermagem – Cofen / Documentar – Durata 8”.

O mai bună sănătate și bunăstare „Grand Prix”: One in 36 Million: Povestea otrăvirii cu plumb a copilăriei în Bangladesh . Regizat de Mitali Das și Arifur Rahman (Bangladesh) pentru ONG-ul Pure Earth Bangladesh / Documentar – Durata 6’32”.

Premiul special Filmul despre schimbări climatice și sănătate: Când schimbările climatice devin violente. Regizat de Vandita Sariya (India) / Documentar – Durata 4’32”’.

Premiul special pentru sănătate și drepturi sexuale și reproductive: Vulvo și Dynia. Regizat de Dina Stescovich (Israel) / Ficțiune – Durata 4’13”’.

Premiul pentru film studențesc: Gasping for life. Regizat de Su Hyun Hong (Germania) / Animație – Durata 8′.

Premiul special Very Short Film: Mirrors. Regia: Paul Jerndal (Suedia) / Ficțiune – Durata 3′.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *