Când se strică, nu înlocuim, reparăm!

Comisia Europeană a adoptat o nouă propunere privind normele comune de stimulare a reparațiilor de bunuri, care va duce la economii pentru consumatori și va sprijini obiectivele programului european „Green Deal” prin reducerea deșeurilor, printre altele.

De-a lungul ultimelor decenii, înlocuirea a fost deseori prioritară în detrimentul reparațiilor ori de câte ori produsele deveneau defecte, iar consumatorii nu au fost suficient de stimulați să își repare bunurile atunci când expiră garanția legală. Propunerea va face mai ușoară și mai rentabilă pentru consumatori repararea, în loc de înlocuirea bunurilor. În plus, o cerere mai mare se va traduce printr-un impuls pentru sectorul reparațiilor, stimulând totodată producătorii și vânzătorii să dezvolte modele de afaceri mai durabile.

Propunerea va asigura că mai multe produse sunt reparate în cadrul garanției legale și că consumatorii au la dispoziție opțiuni mai ușoare și mai ieftine pentru a repara produsele care pot fi remediate din punct de vedere tehnic (cum ar fi aspiratoarele sau, în curând, tabletele și smartphone-urile) atunci când garanția legală a expirat sau când bunul nu mai este funcțional din cauza uzurii.

Noi măsuri de stimulare și facilitare a reparării și reutilizării

Propunerea introduce un nou „drept la reparare” pentru consumatori, atât în cadrul garanției legale, cât și dincolo de aceasta. În cadrul garanției legale, vânzătorii vor fi obligați să ofere repararea, cu excepția cazului în care aceasta este mai costisitoare decât înlocuirea. Dincolo de garanția legală, consumatorii vor avea la dispoziție un nou set de drepturi și instrumente pentru a face din „reparație” o opțiune ușoară și accesibilă:

  • Un drept al consumatorilor de a solicita producătorilor repararea produselor care pot fi reparate din punct de vedere tehnic în conformitate cu legislația UE, cum ar fi o mașină de spălat sau un televizor. Acest lucru va garanta că utilizatorii/consumatorii vor avea întotdeauna pe cineva la care să se adreseze atunci când optează pentru repararea produselor lor, precum și pentru a încuraja producătorii să dezvolte modele de afaceri mai durabile.
  • Obligația producătorilor de a informa consumatorii cu privire la produsele pe care sunt obligați să le repare ei înșiși.
  • O platformă online de reparare care să pună în legătură consumatorii cu reparatorii și vânzătorii de bunuri recondiționate din zona lor. Platforma va permite căutări în funcție de locație și de standardele de calitate, ajutând consumatorii să găsească oferte atractive și sporind vizibilitatea reparatorilor.
  • Un formular european de informații privind reparațiile, pe care consumatorii îl vor putea solicita oricărui reparator, ceea ce va aduce transparență în ceea ce privește condițiile și prețul reparațiilor și va facilita compararea ofertelor de reparații.

Va fi elaborat un standard european de calitate pentru serviciile de reparații pentru a ajuta consumatorii să identifice reparatorii care se angajează să ofere o calitate superioară. Acest standard de „reparații ușoare” va fi deschis tuturor reparatorilor din UE care doresc să se angajeze să respecte standarde minime de calitate, de exemplu, pe baza duratei sau a disponibilității produselor.

Propunerea Comisiei trebuie să fie adoptată de Parlamentul European și de Consiliu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *