Când adolescenții se simt iubiți, părinții pot gestiona mai ușor conflictele

conflictele adolescenti- parinti

Photocredit: momspresso.com

Părinții pot controla cu ușurință conflictele cu adolescenții arătându-le căldură și empatie, potrivit concluziilor unui recent studiu.

Cercetătorii au analizat notițele zilnice dintr-un jurnal de la părinți și adolescenții din 151 de familii. Adolescenții aveau între 13-16 ani, iar 95% dintre părinți erau femei. „Folosind notele scrise din 21 de zile consecutive din jurnale, am fost capabili să descifrăm modalitățile prin care comportamentele părinților sunt legate de cât de iubiți se simțeau copiii lor”, a declarat autorul principal al studiului, John Coffey, profesor asistent la Universitatea Yale,  Centrul de Studii pentru adolescenți din New Haven.

Indiferent de cât de apropiați au fost părinții și adolescenții, tinerii au spus că s-au simțit mai iubiți în zilele în care părinții au raportat că arată mai multă afecțiune, înțelegere, și mai puțin iubiți în zilele în care părinții au raportat conflictele mai mult decât de obicei.

Iubire versus conflict

De asemenea, studiul a constatat că părinții pot reduce impactul și amploarea conflictului arătând căldură. Deci, atunci când părinții au manifestat căldură și empatie, nivelurile ridicate de conflict nu i-au făcut pe adolescenți să se simtă mai puțin iubiți. Însă, pentru a obține acest lucru, părinții au fost nevoiți să arate sentimente de iubire în aceeași zi în care a avut loc un conflict.

„Părinții adesea insistă asupra conflictelor pe care le întâmpină cu copiii lor, dar studiul nostru sugerează că aceste conflicte sunt gestionabile, atât timp cât copiii experimentează căldură de la părinții lor la un moment dat în aceeași zi”, a mai spus Coffey.

Relații sănătoase pe termen lung

Concluziile adaugă dovezi conform cărora sentimentele persoanelor iubite diferă de la o zi la alta – chiar și în relațiile pe termen lung. Modul în care părinții și adolescenții comunică și rezolvă conflictul poate fi cel mai important pentru menținerea unei relații sănătoase pe termen lung, potrivit autorilor studiului.

”Rezultatele studiului sunt deosebit de utile chiar acum, în această perioadă,  deoarece părinții și copiii petrec mult mai mult timp împreună, de multe ori într-un spațiu restrâns și sub un stres suplimentar. Găsirea unor modalități de a fi amabili și calzi va ajuta la atenuarea conflictelor potențiale și va asigura copii că sunt iubiți”, a declarat Coffey.