BTHVN2020: proiect de țară! Anul Beethoven

proiect de tara- aniversare Beethoven

Ludwig van Beethoven (născut pe 16 decembrie 1770, la Bonn) este titanul muzicii clasice, compozitorul surd care a schimbat muzica pentru totdeauna!

Beethoven a reinventat simfonia, a modificat cvartetele de coarde și a redefinit sonatele de pian iar acum, la aproape 250 de ani de la nașterea sa, a devenit obiectul unui pact politic și veritabil proiect de țară în patria sa, Germania. Rock star avant la lettre, Beethoven este recunoscut ca unul dintre cei mai mari compozitori din istoria muzicii, cel care face tranziția între perioadele clasică și romantică ale muzicii.

Opere nemuritoare

El a lăsat posterității opere nemuritoare, printre care: 9 simfonii ( a 3-a  – „Eroica”, a 5-a -a „Destinului”, a 6-a – „Pastorala”, a 9-a cu finalul ”Odă bucuriei” pe versuri de Friedrich von Schiller, adoptată ca imn oficial al Uniunii Europene), 5 concerte pentru pian și orchestră (remarcabile al 4-lea și al 5-lea „Imperialul”), un concert pentru vioară și orchestră,  Missa solemnis,  32 Sonate pentru pian (printre care a 8-a „Patetica”, a 14-a „Sonata Lunii”, a 23-a „Appassionata”), Sonate pentru vioară și pian (mai cunoscută Sonata Kreutzer), 16 cvartete pentru coarde, Opera Fidelio.

Casa compozitorului, redeschisă ca muzeu

În așteptarea zilei de 16 decembrie 2020, când se vor împlini 250 de ani de la nașterea sa, Germania a început Anul Beethoven la 16 decembrie 2019, când casa compozitorului s-a redeschis publicului ca muzeu după o renovare extinsă. Orașul Bonn, unde s-a născut și a trăit până când s-a mutat la Viena, la 22 de ani, joacă un rol central în întreg programul de aniversare. A fost creat și un logo pentru acest amplu eveniment – BTHVN2020, adică exact așa cum compozitorul semna o parte din lucrările sale, scurtându-și numele în Bthvn.

Timp de un an, se vor organiza aproximativ 1.000 de concerte, spectacole de operă, festivaluri și expoziții, cu puncte de atracție precum concertul Orchestrei Simfonice din Londra, maratonul de 24 ore nonstop al Orchestrei Filarmonice din Berlin, dar și omagii ale actorului Christoph Waltz sau ale cunoscutei formații de tehnopop Kraftwerk. 

Pe 17 decembrie 2020, Anul Beethoven se va  încheia cu un concert în clădirea parlamentului din Bonn, sub bagheta dirijorului Daniel Barenboim, subliniind semnificația politică a unui compozitor a cărui „Odă a bucuriei” din a noua sa Simfonie a devenit imnul UE.

Guvernul federal german finanțează aniversarea cu 27 de milioane de euro (33 de milioane de dolari), orașul Bonn contribuie cu 5 milioane de euro, iar districtul rural Rhein-Sieg-Kreis adaugă încă 1,5 milioane de euro.

Atât de importantă este aniversarea, încât nevoia de a se pregăti pentru aceasta a fost scrisă într-un acord de coaliție din 2013 între democrații creștini ai cancelarului german Angela Merkel și social-democrații. BTHVN2020 este un veritabil proiect de țară!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *