Avem un telefon sau suntem ai unui telefon?

„Telefoanele celulare” sau, mai frecvent, „telefoanele mobile”, își trag numele de la faptul că zonele deservite de antene sunt împărțite în „celule”.  Prima utilizare a cuvântului „celular” în acest mod a avut loc în 1977 iar prima utilizare documentată a cuvântului „telefon mobil” a fost în 1984. Mai mult, utilizarea telefoanelor mobile a generat și o afecțiune – „no mobile phobia“, adică nomofobia. Iată, în continuare, câteva lucruri mai puțin cunoscute despre unul dintre cele mai uzuale accesorii de care (credem) că nu ne putem lipsi – telefonul mobil/celular.

 • La 3 aprilie 1973, un angajat al Motorola, Martin Cooper, a făcut o demonstrație publică a primului telefon mobil portabil din lume, efectuând un apel către Joel Engel, șeful departamentului de cercetare de la Bell Labs al AT&T, folosind telefonul.  Engel și echipa sa erau principalii rivali ai lui Cooper și încercaseră, de asemenea, să realizeze primul telefon mobil portabil din lume. După cum a declarat Cooper, „În timp ce mergeam pe stradă vorbind la telefon, newyorkezii sofisticați au rămas cu gura căscată la vederea cuiva care se mișca în timp ce dădea un telefon. Amintiți-vă că, în 1973, nu existau telefoane fără fir, darămite telefoane mobile. Am făcut numeroase apeluri, inclusiv unul în care am traversat strada în timp ce vorbeam cu un reporter de radio din New York – probabil unul dintre cele mai periculoase lucruri pe care le-am făcut în viața mea.”
 • Acest prim telefon celular portabil cântărea 1.088 kg și avea dimensiunile de 22,86 x 12,7 x 4,4 cm. Ca referință, iPhone 6 are 13,81 x 6,70 x 0,68 cm și cântărește doar 129 de grame (0,28 livre). Acest prim telefon celular portabil avea, de asemenea, o autonomie de numai 20 de minute atunci când vorbea, dar, după cum a declarat Martin Cooper, „asta nu era o mare problemă pentru că nu puteai ține telefonul în mână atât de mult timp”. Odată ce bateria telefonului era descărcată, era nevoie de aproximativ 10 ore pentru a se încărca din nou complet.
 • Cu toate că iPhone-urile Apple sunt cele care beneficiază în general de cea mai mare publicitate, la nivel mondial, aproximativ 88,3% din toate telefoanele mobile utilizate nu sunt iPhone-uri.  Mai mult, Android este de departe regele în ceea ce privește sistemul de operare utilizat pe telefoanele inteligente, cu o cotă de piață impresionantă de 84,7%, potrivit Business Insider (15 august 2014).
 • Teama de a nu avea semnal la telefonul mobil sau de a nu putea efectua sau primi apeluri cu telefonul mobil se numește nomofobie.
 • În 2013 au fost trimise peste 9 trilioane de mesaje text.  Acest lucru echivalează cu aproximativ 1.200 de mesaje text pe an pentru fiecare persoană de pe planetă. Cu toate acestea, numărul de mesaje text începe să scadă, deoarece oamenii folosesc din ce în ce mai mult aplicații precum WhatsApp, iMessage etc. pentru a comunica. Mai mult, numărul de mesaje text încă pălește în comparație cu numărul de e-mailuri trimise pe an, care este estimat la peste 100 de trilioane.
 • Potrivit Guinness World Records, cea mai rapidă persoană din lume care trimite mesaje text este Sonja Kristiansen din Norvegia, care a reușit să trimită următorul mesaj în 37,28 secunde (cel mai rapid până în prezent):  „Piranha cu dinți ca de lamă din specia Serrasalmus și Pygocentrus sunt cei mai feroce pești de apă dulce din lume. În realitate, rareori atacă un om.” 
 • Un tip de telefon mobil non-portabil instalat în mașină a existat încă din anii 1940, dar era mai mult un element de noutate decât unul practic și, în general, avea nevoie de o putere suficient de mare pentru a putea fi folosit doar cu motorul pornit.
 • Contrar credinței populare, telefoanele mobile utilizate în mod normal nu creează suficiente interferențe electromagnetice pentru a cauza probleme cu echipamentele spitalicești. Cândva se credea că acestea creau alarme false, citiri incorecte ale echipamentelor și, ulterior, erori în tratament.  Acest mit se baza pe un studiu foarte mediatizat realizat în 1993, care nu oferea nicio dovadă directă reală că acest lucru se întâmpla, ci doar suspiciunile mai multor medici că se întâmpla. Un studiu științific real realizat de Clinica Mayo în 2005 a spulberat acest mit, ca și un alt studiu realizat în 2007.  Nu numai atât, dar, destul de amuzant, conform unui sondaj efectuat în rândul anesteziștilor, faptul că aceștia au avut la dispoziție un telefon mobil în timp ce își tratau pacienții a dus la reducerea cu 22% a numărului de erori medicale, comparativ cu situația în care trebuiau să întârzie comunicarea cu cineva în legătură cu un aspect legat de pacient.
 • Telefoanele mobile și telefoanele VoIP au generat noi probleme în vechiul sistem 9-1-1 și în sistemul îmbunătățit 9-1-1, și anume încercarea de a afla de unde sună persoana în cauză. În cazul telefoanelor mobile, Comisia Federală pentru Comunicații (FCC, SUA) cere parametri de localizare foarte stricți, fie prin urmărirea prin GPS a telefonului mobil, fie prin localizarea în rețeaua celulară. În primul caz, aceasta trebuie să fie precisă cu o precizie de 150 de metri pentru cel puțin 90% din apelurile 9-1-1 și de 50 de metri pentru cel puțin 67% din apeluri.  În cel de-al doilea caz de localizare în rețea, trebuie să aibă o precizie de 300 de metri pentru 90% dintre apeluri și de 100 de metri pentru 67% dintre apeluri. 
 • Au trecut 10 ani de la demonstrația publică a primului telefon mobil portabil, în 1973, până când primul telefon mobil portabil comercial, DynaTAC 8000x („Dynamic Adaptive Total Area Coverage”), a fost lansat pe piață la 6 martie 1983.  Acest telefon cântărea „doar” 1,1 livre, avea o autonomie de 30 de minute (8 ore în standby) și avea un preț inițial de 3.995 de dolari, ceea ce înseamnă aproximativ 9.300 de dolari în prezent. A fost nevoie de încă șapte ani pentru a ajunge la un milion de abonați la telefoane mobile, atingând această cifră în 1990. În prezent, miliarde de telefoane sunt utilizate și există mult mai mulți abonați la telefoane mobile portabile decât la telefoane cu fir.
 • Martin Cooper are, de asemenea, o „lege” care îi poartă numele.  Legea lui Cooper afirmă că tehnologia noastră avansează într-un ritm atât de rapid încât numărul de comunicații wireless diferite posibile într-o locație, în același timp, se va dubla la fiecare 30 de luni.  Această „lege” este valabilă de la prima transmisie realizată de Guglielmo Marconi în 1895.  Pentru a ilustra, datorită metodei de transmitere a acestui prim semnal, cu un emițător cu scânteie, a ocupat cea mai mare parte a spectrului radio pentru a trimite acest semnal.  Prin urmare, tehnologia de la acea vreme permitea mai mult sau mai puțin doar transmiterea unui singur semnal la un moment dat, într-o anumită locație.  Mai mult, având în vedere numărul de mile pătrate pe care primul emițător al lui Marconi le acoperea, doar aproximativ 50 de semnale separate ar fi putut fi trimise în același timp pe întreaga planetă fără a interfera între ele. De atunci, la fiecare 30 de luni, numărul de semnale care pot fi transmise la un moment dat într-un singur loc s-a dublat aproximativ.
 • Cuvântul „droid” este o marcă înregistrată a Lucasfilm Ltd. Cu puțin timp înainte ca Verizon să lanseze linia de dispozitive mobile „DROID”, Lucasfilm Ltd. a intervenit și a depus la 9 octombrie 2009 o cerere de înregistrare a mărcii comerciale pentru termenul „Droid”.  Revendicând în mod specific termenul pentru: „Dispozitive de comunicații fără fir, inclusiv telefoane mobile, telefoane celulare, dispozitive portabile și asistenți digitali personali, accesorii și părți ale acestora, precum și software pentru calculator și programe de telecomunicații fără fir aferente; dispozitive electronice digitale mobile pentru trimiterea și primirea de apeluri telefonice, poștă electronică și alte date digitale, pentru utilizare ca player audio în format digital și pentru utilizare ca și calculator portabil, organizator electronic, blocnotes electronic și cameră digitală; tonuri de apel și protecții de ecran descărcabile; aparate foto, pagere și cartele telefonice.” Ca urmare a acestui fapt, Verizon plătește companiei Lucasfilm Ltd. o sumă nedivulgată pentru drepturile de utilizare a acestui cuvânt ca denumire de marcă.

Foto: Martin Cooper

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *