Artrita reumatoidă: reprezentări istorice în opere de artă

renoir artrita reumatoida

Artrita este un termen „umbrelă” folosit pentru a descrie orice boală care afectează articulațiile unei persoane.

Simptomele artritei reumatoide pot varia de la durere articulară până la rigiditate, roșeață, umflături și reducerea amplitudinii de mișcare a articulațiilor afectate. Debutul artritei poate fi rapid sau lent, în funcție de tipul acesteia. Până în prezent, au fost diagnosticate peste o sută de tipuri diferite de artrită, cele mai frecvente fiind osteoartrita și artrita reumatoidă. 

Artrita reumatoidă (AR) a afectat persoane celebre, cu diferite grade de gravitate. Dovezile de AR apar în opere de artă celebre de-a lungul istoriei. Interesant este că primul caz documentat de AR a fost înregistrat abia în anii 1800. De-a lungul anilor, oamenii de știință au dezbătut dacă artrita reumatoidă este sau nu o afecțiune din epoca modernă. Ipoteza actuală afirmă că AR există de mult timp.

”Portretul unui tânăr”

De exemplu, există posibile dovezi artistice ale AR în perioada Renașterii. În lucrarea lui Sandro Botticelli, „Portretul unui tânăr”, 1482-1485, mâna este pictată cu umflături la încheietură și cu o articulație deformată a degetelor. Experții dezbat dacă picturile precum „Portretul unui tânăr” descriu sau nu artrita reumatoidă.

De asemenea, pictura „Nașterea lui Venus”, tot de Sandro Botticelli, este, poate, una dintre cele mai cunoscute picturi din lume. Este posibil să fie, de asemenea, una dintre cele mai timpurii reprezentări ale artritei reumatoide. Medicii care au examinat tabloul, în special mâinile lui Venus, cred că Simonetta Vespucci, modelul de 16 ani pe care se bazează Venus, ar fi putut avea AR.

Rubens

„Există în istoria acestei afecțiuni numeroase nume celebre și l-aș aminti pe Rubens. Nu știm precis, dar există speculații cum că acesta ar fi suferit de poliartrită reumatoidă, bazate pe imaginile mâinilor sale din autoportrete, dar și din mărturiile pe care suferința sa reumatică i le-a provocat.

Cu siguranță, o altă celebritate din domeniul artei, și anume pictorul impresionist Auguste Renoir (foto), a suferit de poliartrită în ultimii ani ai vieții sale, nu mai putea ține penelul în mână și acesta trebuia să îi fie înfășurat pentru a putea picta. Avea nevoie de un sistem de scripeți pentru a ajunge la ultimul etaj al atelierului său din Montmartre. Dacă veți avea curiozitatea să vă uitați la operele realizate în ultimi ani ai vieții sale, veți vedea o schimbare de stil datorată nu doar schimbării viziunii artistice, ci și infirmității de care a suferit. (…)  Pentru noi, ca români, poate că cel mai impresionant exemplu este cel al lui Mircea Eliade care, de asemenea, a transpus în opera sa suferința pe care boala i-a provocat-o, ” a declarat conf. dr. Andra Bălănescu, medic primar reumatologie și medicină internă, Clinica de Medicină Internă și Reumatologie „Sf. Maria”, în cadrul conferinței ”Avantaj Ea – bolile cronice autoimune”.