Ar fi trebuit să fie India

După ani de negocieri pentru a obține fondurile necesare călătoriei sale, pe 3 august 1492,  Cristofor Columb pornește la drum, sub auspiciile reginei Isabella I a Spaniei, cu trei corăbii, Niña, Pinta și Santa Maria, pentru a găsi un traseu spre vest, spre Indii.

Timp de ani, Columb, un italian din regiunea Genova, a cutreierat curțile regatelor din Europa în căutare de sprijin pentru ambițiosul său plan de a naviga spre vest și de a găsi un traseu nou spre India, ceea ce astăzi considerăm a fi încercarea sa de a găsi Lumea Nouă. Columb a curtat favorurile diferitelor autorități, de la biserica catolică la șefii de stat, încă din 1485, când prima sa propunere adresată regelui Ioan al II-lea al Portugaliei a fost respinsă. O a doua propunere adresată regelui Ioan al II-lea a eșuat și ea. Legăturile sale  cu Portugalia nu au fost suficiente; aceștia doreau să găsească India prin ocolirea Africii. Întrebările adresate autorităților italiene și Angliei au eșuat de asemenea. Tratativele sale cu regele Ferdinand de Aragon și regina Isabella de Castilia (Spania) nu au fost, nici ele, suficiente. Aceștia l-au ținut totuși sub tutela lor, oferindu-i bani și găzduire timp de mai mulți ani.

În acești ani, Columb a continuat să facă lobby pe lângă coroana spaniolă pentru a obține comisionul de navigație, dar aceștia au tras de timp, chiar și până în 1491, când exploratorul s-a întâlnit din nou cu regina Isabella în Santa Fe, în afara Grenadei. De altfel, Ferdinand și Isabella I erau căsătoriți și conduceau de fapt regate separate care se aliaseră împreună cu Valencia (Spania) și care se luptaseră cu maurii. Atunci când Columb a plecat pentru a încerca să obțină o însărcinare de a naviga spre Franța, cele două regate spaniole și-au înlăturat ezitările și i-au dat acestuia cele trei nave celebre, Niña, Pinta și Santa Maria.

Guvernator pentru Lumea Nouă

La 17 aprilie 1492, a fost semnat un acord cunoscut sub numele de Capitulațiile de la Santa Fe între monarhii spanioli și explorator. Lui Columb i s-a oferit un profit de zece procente pentru partea sa de explorare și urma să fie numit guvernator al oricăror noi teritorii pe care le-ar fi găsit la vest de Insulele Canare. Destul de bine pentru el. Regina Isabella avea patruzeci și unu de ani când Columb a plecat în „excursia” sa spre vest; regele Ferdinand și Columb aveau patruzeci de ani. Să fi existat vreun motiv pentru care monarhii au fost atât de generoși cu însărcinarea lor și cu acordarea unui post guvernamental? Da, … în cea mai mare parte, istoricii cred că monarhii au presupus că nu se va mai întoarce. Dacă ar fi făcut-o, noile pământuri ar fi meritat. O completare ulterioară a fost adăugată la documentul original la 30 aprilie 1492.

Prima călătorie a lui Columb spre descoperirea unui traseu vestic spre India (pe care a continuat să susțină că l-a găsit pe tot parcursul vieții sale) a plecat din Palos de la Frontera, Spania, la 3 august 1492, cu destinația Insulele Canare. Santa Maria, cea mai mare navă, a fost însoțită de două caravele, Niña și Pinta. Insulele Canare sunt situate la șaizeci și două de mile vest de coasta Marocului și fuseseră disputate pe parcursul aproape întregului secol al XV-lea de Regatul Castiliei.

Din 1496, Insulele Canare se aflau sub controlul acestora. Cele trei corăbii sub auspiciile lui Columb au părăsit Insulele Canare la 6 septembrie 1492. Au fost între 86 și 89 de oameni în această călătorie: 41 pe Santa Maria, 26 pe Pinta și 20 pe Niña. Totuși, aceste cifre sunt discutabile, în funcție de sursă.

Când a descoperit Columb America?

La 12 octombrie 1492, după 36 de zile de navigație spre vest peste Atlantic, Columb și câțiva membri ai echipajului au pus piciorul pe o insulă din actualele Bahamas, revendicând-o pentru Spania.  Acolo, echipajul său a întâlnit un grup timid, dar prietenos, de băștinași care au fost deschiși să facă comerț cu marinarii, schimbând mărgele de sticlă, bulgări de bumbac, papagali și sulițe. Europenii au observat, de asemenea, bucățele de aur pe care băștinașii le purtau ca podoabă. Columb și oamenii săi și-au continuat călătoria, vizitând insula Cuba (despre care credea că este China continentală) și Hispaniola (în prezent Haiti și Republica Dominicană, despre care Columb credea că ar putea fi Japonia) și întâlnindu-se cu liderii populației indigene.  În acest timp, nava Santa Maria a naufragiat pe un recif în largul coastei Hispaniola. Cu ajutorul unor locuitori ai insulei, oamenii lui Columb au salvat ce au putut și au construit așezarea Villa de la Navidad („Orașul Crăciunului”) cu cherestea de pe navă.  Treizeci și nouă de oameni au rămas în urmă pentru a ocupa așezarea. Convins că explorarea sa a ajuns în Asia, Columb a pornit spre casă cu cele două nave rămase. Întorcându-se în Spania în 1493, Columb a prezentat un raport strălucitor, oarecum exagerat, și a fost primit cu căldură de curtea regală.

Misteriosul Columb

Deși Columb rămâne o figură istorică proeminentă în întreaga lume și a făcut obiectul unor cercetări și s-a scris despre el timp de secole, există multe detalii ale vieții sale care rămân încă un mister. Mulți cercetători sunt de acord că s-a născut în Genova, care acum face parte din Italia, deși există teorii conform cărora ar fi putut fi originar din Spania sau chiar din Polonia sau Grecia. În italiană este cunoscut sub numele de Cristoforo Colombo, despre care s-a crezut multă vreme că este numele său de naștere, iar în spaniolă sub numele de Cristóbal Colón. Dar a mai fost numit, de el însuși și de alții, Christoual, Christovam, Christofferus de Colombo și chiar Xpoual de Colón. Există chiar o teorie conform căreia ar fi adoptat numele de la un pirat pe nume Colombo. După ce Columb a murit în 1506, a fost înmormântat în Valladolid, Spania. Trei ani mai târziu, rămășițele sale au fost duse la mausoleul familiei sale, care se afla în Sevilla. În 1542, în conformitate cu testamentul fiului său Diego, rămășițele lui Columb au fost transferate la Santo Domingo, Hispaniola (în prezent în Republica Dominicană). Hispaniola a fost cedată Franței de către Spania, iar în 1795 oasele lui Columb au fost mutate în Havana, Cuba. Mai bine de o sută de ani mai târziu, acestea au fost transportate înapoi peste Atlantic și s-au întors la Sevilla în 1898.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *