Animalele de companie și COVID-19: ce spun studiile?

animalele de companie și COVID-19

photocredit: www.money.co.uk

În unele circumstanțe, coronavirusurile se pot răspândi de la animalele de companie la oameni și apoi extinde în populația umană fără implicarea ulterioară a patrupedelor (de ex.  SARS-CoV, MERS-CoV și SARS-CoV-2).

Pentru a răspunde la întrebarea dacă SARS-CoV-2 poate infecta animalele de companie, prof. dr. Viorel Herman, decanul Facultății de Medicină Veterinară Timişoara, prezintă rezultatele a două studii, unul pentru câini și altul pentru pisici.

Primele studii, din martie 2020, au fost efectuate în Hong Kong pe 15 câini din gospodării în care proprietarii au fost bolnavi de COVID, carantinați în casă.  „S-a descoperit că doi câini sunt infectați cu SARS-CoV-2. Primul câine avea vârsta de 17 ani, cu boli preexitente (suflu cardiac, HTA sistemică și pulmonară, precum și boli renale cronice). Au fost prelevate tampoane nazal, oral și rectal. De-a lungul perioadei de carantină, câinele a rămas în viață, fără nicio modificare evidentă a stării clinice. Virusul la acest câine a fost detectat din tampoane nazale prin RT-PCR. Probele rectale și fecale prelevate au fost testate negativ. Al doilea câine, cu proprietar diferit, a fost un ciobănesc german de 3 ani. Tampoanele orale și nazale au fost pozitive pentru SARS-CoV-2, probele rectale colectate au fost pozitive la patru din cele șase teste efecuate. Un al doilea câine al aceluiași proprietar a fost prelevat de patru ori și a fost testat negativ în toate testele pentru detecția virusului. Acest al doilea câine a avut rezultat  negativ și la  testul pentru anticorpi. Secvențele virale ale câinilor au fost identice cu genomul viral al proprietarilor, deși secvențele virale din cele două gospodării au fost diferite.  Aceste rezultate arată că doi câini din cei 15 luați în studiu au fost infectați cu SARS-CoV-2”, a declarat prof. dr. Viorel Herman.

Referitor la pisicile domestice, specialistul prezintă rezultatele unui studiu realizat pe zece pisici cu vârste între 4 și 5. „Studiul arată că pisicile infectate au transmis  virusul la pisici de contact și ilustrează modul în care acestea au eliminat virusul. Rolul pisicilor în transmiterea zoonotică rămâne o întrebare deschisă, dar durata relativ scurtă a eliminării și rezistența pisicilor la reexpunere sugerează că riscul este foarte scăzut, mai ales atunci când acestea sunt ținute în interior. Acest lucru sugerează că rata de transmitere a SARS-CoV-2 între oameni și animale de companie în condiții naturale este probabil scăzută”, a subliniat prof. dr. Viorel Herman în cadrul conferinței cu tema ”Primul an de pandemie COVID-19. Dovezi ştiinţifice. Experienţe proprii cu Sesiunea 2. Clinic 2”, organizată de Academia de Științe Medicale.