1 oct. 1971, premieră mondială: prima tomografie computerizată pentru creier a fost efectuată în Marea Britanie

0

Prima tomografie computerizată (CT) a creierului din lume a fost efectuată pe 1 octombrie 1971, la Spitalul Atkinson Morley din Wimbledon, Marea Britanie.

Apreciată ca fiind cea mai mare descoperire medicală de la stetoscop și descoperirea razelor X, scanarea creierului a fost efectuată de Sir Godfrey Hounsfield și dr. Jamie Ambrose. Tomografia computerizată a fost o tehnologie revoluționară care a îmbunătățit în mod dramatic siguranța pacienților, oferind o metodă neinvazivă de diagnosticare a bolilor. Scanarea CT este utilizată pentru a crea imagini 3D ale organelor umane. Un scaner CT trimite raze X de la o parte la alta a unui obiect, ceea ce îi permite să calculeze densitatea obiectului scanat. Tehnologia creează o „felie” de imagine prin măsurarea capacității unui obiect de a bloca fasciculul de raze X. Aceste „felii” sunt apoi asamblate împreună și se produce o imagine 3D care permite medicilor să identifice diferite țesuturi din corp, cum ar fi oasele, mușchii și tumorile.

Primul pacient care a beneficiat de o scanare CT

O femeie despre care se credea că suferă de o tumoare pe creier a fost primul pacient care a beneficiat de o scanare  CT a creierului. Procesul primei utilizări a aparatului a durat zile întregi, deoarece dispozitivul avea nevoie de multe ore pentru a obține datele brute pentru o singură „felie”. Ulterior, a mai avut nevoie de câteva zile pentru a construi o imagine din datele obținute. Prima tomografie computerizată a unui pacient a fost efectuată la Spitalul Atkinson Morley, care acum face parte din Spitalul St George.

Inițial, în anii 1970, scanerele CT aveau nevoie de câteva zile pentru a crea o „felie” de imagine fixă a corpului. Cu toate acestea, cele mai moderne aparate de acum durează doar câteva secunde pentru a scana întregul corp. În prezent, tehnologia poate oferi imagini 3D, iar aparatul este atât de rapid încât, în multe cazuri, poate înlocui testele mai invazive, cum ar fi angiografia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *